The girl with the dragon tattoo

Plummer: ”Det är det svåraste jag har gjort”

Av: 

Jens Peterson

FILM

Stjärnan mötte pressen via Skype

VENEDIG. För 50 år sedan charmade Christopher Plummer på biodukarna i ”Sound of music”.

I nya ”Remember” imponerar 85-åringen. Både filmen och han borde vinna pris.

– Det är det svåraste jag gjort, säger Christopher Plummer.  Jag spelade honom så enkel jag kunde.

Han säger det till oss men han är inte i Venedig. Han är i USA.

Christopher Plummer möter pressen via Skype på en stor filmduk. Under bilden av Plummer sitter regissören Atom Egoyan och kollegerna Bruno Ganz och Jürgen Prochnow. Det är rätt att Plummer svävar större och högre - han bär filmen ”Remember”.

Hans rollfigur Zev är en dement man på vårdhem vars fru nyligen dött. På hemmet har han träffat Max (Martin Landau) som känt igen honom från deras tid i Auschwitz. Men Zev minns inget, inte ens att hustrun är död.

Brev med instruktioner

Max berättar att de kommit överens om att Zev ska försöka hitta den tyske soldat som orsakade deras familjers död i lägret. Soldaten har gömt sig under annat namn i Nordamerika sedan andra världskriget. Zev smiter från hemmet med mycket kontanter och ett brev från Max med instruktioner hur han ska hitta mannen. Det finns kandidater på olika orter.

Gång på gång glömmer Zev bort var han är och vad som hänt.

– Det var svårt. Jag har spelat många skilda roller, men de har ofta varit starka män med självförtroende, säger Christopher Plummer. Zev är en mycket vardaglig människa, inåtvänd, med Alzheimer. Men accepterar att han ska utföra uppdraget och hitta förbrytaren.

Med i Stieg Larsson-filmen

I ”Sound of music” flyr familjen von Trapp från Österrike strax före kriget. Genom karriären har Christopher Plummer gjort många sorters filmer,som ”The girl with the dragon tattoo”, som också berör nazismen.

”Remember” är en fascinerande resa även för biopubliken och blir en av årets mest omtalade och minnesvärda filmer. Christopher Plummer borde vara aktuell för skådespelarpris i Venedig. Och på andra galor.

Fick du bättre erbjudanden efter du vann Oscar för ”Beginners” 2012?

– Jag var inte direkt hemlös innan det, säger Christopher Plummer och skrattar. Men jag var 82 år och tydligen den äldsta som vunnit. Den stora förändringen var när jag gjort ”The insider” med Al Pacino och Russell Crowe. Efter det fick jag intressanta erbjudanden.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

The girl with the dragon tattoo

Christopher Plummer

Filmfestivalen i Venedig