Trygg & gammeldags Spielberg

Sirapslimpa med prickig korv  ”Spionernas bro” är säker underhållning som inte överraskar.
Sirapslimpa med prickig korv ”Spionernas bro” är säker underhållning som inte överraskar.

DRAMA USA, 1957. Advokaten James Donovan får i uppdrag att försvara en rysk spion, men blir snabbt varse att rättegången handlar om ren pr. Han förväntas inte på allvar försöka rädda Rudolf Abel från elektriska stolen. Nu gör han det ändå, och hamnar så småningom i Berlin för att förhandla fram ett fångutbyte.

”Spionernas bro” bygger på en verklig händelse, Steven Spielberg har regisserat och bröderna Coen manusputsat. Av deras medverkan syns inte mycket, däremot är det mycket Spielbergskt: habilt, underhållande, sentimentalt. Gammeldags och tryggt, ungefär som sirapslimpa med prickig korv.

Filmen är medproducerad av Participant Media som uttalat specialiserat sig på filmer med politisk agenda, och i grund och botten handlar ”Spionernas bro” om hur många regler och lagar vi kan låta politiker frångå ”i nationens intresse”, och om ”liberty and justice for all” verkligen gäller alla. I slutet finns en hastig scen där Donovan ser några barn som busklättrar över staket mellan hus i New York, och vi vet att han tänker på de människor han tidigare sett riskera sina liv för att försöka ta sig över helt andra murar. Det är en scen som i all sin enkelhet slår hårt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN