Håkan Hellström-film blir barnförbjuden

FILM

”Filmen bedöms kunna vara till skada”

1 av 14 | Foto: Lika lockar Håkan Hellström spelas porträttlikt av Adam Lundgren i filmen ”Känn ingen sorg”. Till och med hårlockarna ligger helt rätt på Adam Lundgren, som avslöjar att han hellre lyssnade på Oasis och The Strokes när Håkan Hellström slog igenom. ”Men jag tror att jag lyssnade lite i smyg på Håkan också”, säger han.

En tortyrliknande misshandel. En brand där en person dör. Och utdraget lidande hos en knivskuren man.

Det är scenerna som stoppar barn från att se nya Håkan Hellström-filmen.

”Filmen bedöms kunna vara till skada”, skriver statens medieråd i ett uttalande.

Foto: Känn ingen sorg

”Känn ingen sorg”, filmen som baseras på Håkan Hellströms texter musik och som ska ha premiär 19 juli, har fått 15-årsgräns av Statens medieråd.

”Framställningen har inslag av tortyrliknande misshandel där man blir slagen med krossat glas, en brand där en människa förolyckas samt en scen där lidandet är utdraget då en svårt knivskadad man är döende. Filmen bedöms kunna vara till skada för välbefinnandet hos barn under 15 år”, skriver Statens medieråd.

Regissörerna överklagar

Filmen är regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein. Huvudrollen spelas av Adam Lundgren, som fick sitt stora genombrott i tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar", baserad på Jonas Gardells romansvit med samma namn. I övriga roller syns bland annat Tomas von Brömssen, Reine Brynolfsson och Marie Richardson.

Distribuerande Svensk Filmindustri säger att 15-årsgränsen är överklagad till kammarrätten och att en 11-årsgräns vore mer motiverad. Beslut kommer troligen under nästa vecka.

TT Spektra har förgäves sökt Håkan Hellström för en kommentar.

Regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein hälsar via sin presskontakt att de inte vill uttala sig förrän kammarrätten fattat ett definitivt beslut.