Milt leende Agatha Christie-komedi kring ”The mousetrap”

Saoirse Ronan
Saoirse Ronan

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

See how they run

Regi Tom George, med Saoirse Ronan, Sam Rockwell, Adrien Brody, Ruth Wilson, Harris Dickinson, David Oyelowo, Charlie Cooper och Shirley Henderson.


KOMEDI Första gången jag var i London 1969 gick några av oss och såg ”The mousetrap”. Agatha Christies pjäs var då berömd för att den spelats ända sedan premiären 1952. Mer än 16 år!  Det har den fortsatt med och har slagit alla sorters världsrekord. 2018 spelades den för 27 500:e gången. Pjäsen är berömd för sin oväntade intrig, som inte avslöjas i den här filmen, och är urtypen för Agatha Christies pusseldeckare med alla misstänkta samlade i ett rum och en oväntad brottsling.

”See how they run” tar oss med till 1953 när pjäsen spelats 100 gånger i Londons West end. En stöddig amerikansk filmregissör (Adrien Brody) presenterar oss för pjäsen, ensemblen och alla inblandade som nu jobbar med en filmatisering. 

Ett mord sker. In i handlingen träder Scotland Yard-poliserna Stockard (Sam Rockwell) och Stalker (Saoirse Ronan).

De är ett underhållande par, och allt är trivsamt spelat i en intrig som inte minst driver med filmbearbetningar och genrens klyschor. Sevärda skådespelare håller intresset vid liv.

”See how they run” är en stillsamt fyndig, kvick och litterär komedi, som intellektuellt snurrar kring Agatha Christies skapelser, ”The mousetrap” och parodier på ”The mousetrap”.

Fnissigt. Filmen är gjord för milda leenden snarare än gapskratt. Att se den är som att läsa korsord medan man dricker te och äter skorpor. Ta det som en rekommendation eller en varning.

Filmen visas på bio från 30 september.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE