Komplex historia som mått bra av lite mer humor

Noah Baumbach har filmat den ”omöjliga” romanen

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Vitt brus

Regi Noah Baumbach, med Adam Driver, Greta Gerwig, Raffey Cassidy, André Benjamin, Jodie Turner-Smith, Don Cheadle.


Länge kallades Don DeLillos roman från 1985 för en av de där böckerna som är omöjliga att göra film av.
Men regissören Noah Baumbach bangade inte för det, fick en jättebudget av Netflix – och har lyckats ganska bra med uppdraget.

Don DeLillos bok kom 1985 och vann samma år National Book Award i USA.
Den kan beskrivas som en slags svart humoristisk samtidsskildring. Huvudpersonen Jack Gladney är föreståndare för Hitler-institutionen på ett universitet och lever med sin fru Babette och fyra överintelligenta barn. När ett farligt kemiskt ämne har släppts ut efter en olycka, utlyser myndigheterna undantagstillstånd. Staden där de bor börjar utrymmas.
En katastrofroman och samtidigt en satir över sin (och vår) tids smått galna konsumtionssamhälle. Krydda med lite dödsskräck. Och Hollywood-mogulerna har kliat sina huvuden hur fan man gör film av en så populär bok.
Barry Sonnenfeld var nära 2004, Michael Almereyda 2016, säkert har flera andra försökt, men till sist blev det Noah Baumbach. Han som tidigare mest gjort mer intima relationsdramer i Woody Allensk anda, med förra filmen ”Marriage story” (2019) som största utropstecknet. Sex Oscarsnomineringar, en vinst. Men medan den hade världspremiär på Venedigfestivalen till stort jubel, invigde ”Vitt brus” i höstas samma festival och fick ett ganska ljummet mottagande.

Adam Driver i ”Vitt brus”.
Adam Driver i ”Vitt brus”.
 Adam Driver, Greta Gerwig och Don Cheadle i ”Vitt brus”.
Adam Driver, Greta Gerwig och Don Cheadle i ”Vitt brus”.
Greta Gerwig, May Nivola, Adam Driver, Samuel Nivola och Raffey Cassidy i ”Vitt brus”.
Greta Gerwig, May Nivola, Adam Driver, Samuel Nivola och Raffey Cassidy i ”Vitt brus”.


Lite orättvist, tycker jag. Baumbach har gjort en mycket komplex historia så pass begriplig och engagerande som man nog kan göra. Adam Driver och Greta Gerwig är väldigt bra som föräldraparet, han med ett slags kultrykte som professor, hon med massor av piller hon dövar ångesten med.
Don Cheadle är mycket rolig som en karismatisk professorskollega till Jack Gladney.
Noah Baumbach har bra koll på såväl masscener (en tågkrasch, enorma bilköer) som mer intima pratscener. Vad som möjligen saknas är ett temperament och lite mer humor. Att han har det i sig, visar en lite oväntad slutscen till tonerna av LCD Soundsystem-låten ”New body rhumba”. Lite mer av sådan galenskap skulle inte ha skadat.
Temamässigt var romanen ”Vitt brus” definitivt före sin tid när den kom. Men tiden har hunnit ifatt historien, inte längre lika originell, därför känns Noah Baumbachs filmversion nu kanske mer habil än så där jätteangelägen.

Filmen visas på utvalda biografer. Sedan på Netflix från 30 december.


Passa även på att se...

... ”Där kräftorna sjunger”, bra filmversion av en annan välkänd bok.

Visste du att...

... Noah Naumbach och Greta Gerwig sedan 2011 är ett par?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE