Skicklig spänning i stark uppföljare om familj på flykt

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

A quiet place part II

Regi John Krasinski, med Emily Blunt, Millicent Simmonds, Cillian Murphy, Noah Jupe.

THRILLER Lika effektiv som första filmen. Det är spänning för spänningens skull, skickligt filmberättande som finurligt kombinerar ljud och bild.

I ettan hamnade vi mitt i ett skeende. Mänskligheten var nästan helt utslagen av invaderande utomjordingar som styrs av hörseln. En sorts alien som inte kan se, men reagerar på minsta lilla ljud.

Det blev många kallar kårar när filmens familj försökte gömma sig och tassade omkring på en öde amerikansk landsbygd under största möjliga tystnad. Att tonårsdottern Regan inte kan höra är ett viktigt inslag. Filmljudet fångar hennes upplevelser.

Även den här gången. Nya filmen inleds med att berätta vad som hände dag 1 när anfallet kom. Den fortsätter där ettan slutade. Mamman (Emily Blunt) leder sina barn från gården i hopp att nå andra överlevande.

John Krasinski (regi och manus) bygger begåvat upp nervpirrande scener. Ibland befinner sig huvudpersonerna på olika platser. Det är otäckt överallt när filmen växelklipper mellan skiftande hot. Teckenspråk och Regans hörhjälpmedel är viktiga för intrigen. Cillian Murphy är ny i rollistan, en granne på landsbygden i New York med egna brutala erfarenheter.

Ibland mycket våldsamt. Ofta blir åskådaren andfådd, men filmen rör sig rytmiskt mellan viskningar och rop. Schhh.

"A quiet place II" har premiär på bio 11 juni.

Publisert:

LÄS VIDARE