Filmrecensioner

Spritmarinerat mästerverk

Mads Mikkelsen har aldrig varit så bra som i ”En runda till”

Av: 

Emma Gray Munthe

”En runda till”
”En runda till”

FILM

Betyg: 5 av 5 plus

En runda till

Regi Thomas Vinterberg, med Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie

FILMRECENSION I ”En runda till” undersöker regissören Thomas Vinterberg om livet vore bättre om människan var konstant salongs.

DRAMAKOMEDI Först: fest och tonåringar som druckit sig stökigt elektriska. Sedan: Martin (Mads Mikkelsen), en gymnasielärare som död i blicken pratar med sövande röst om industrialiseringen. Helt utan att veta hur han sett ut tidigare är det tydligt att han krympt. Mentalt, fysiskt. Han har virat livsledan flera varv runt kroppen, förlorat kontakten med sin fru (Maria Bonnevie) trots att de bor under samma tak. 

När hans kompisgäng – kollegor fantastiskt spelade av Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe – firar en 40-årsdag kommer de in på den norske psykologen Finn Skårderud, och specifikt hans tanke om att människan är född med 0,5 promille för lite i kroppen. Människan borde konstant ligga på två glas vin-nivå. Inte full, inte nykter. Perfekt. Det ena leder till det andra och snart omsätter de teorin i praktiken. Dricker bara på arbetstid, aldrig efter kl 20 eller på helgerna. Undersöker olika promillehalter, nytänder, maxar, tappar kontrollen. 

”En runda till”

En film om alkoholkultur, absolut. Men mer en film om att öppna bröstkorgen, släppa in liv och musik. Sjunga med öronen och hjärtat. Ta någon i handen. Våga. Fast utan att alls vara så bottenlöst tråkig och pretentiös som jag stelt svenskt och med två enheter för lite i blodet just beskrev det: "En runda till" är otroligt rolig. 

Det här är dansk film när den är som allra bäst, det är svårt att överhuvudtaget föreställa sig något danskare. Den petar i människans kärna och sår, leder från skratt till gråt och tillbaka. Är på liv och död, går rakt mot strupen. Det är storslaget och skört och samtidigt som framlekt lite med vänsterhanden. Och har Mads Mikkelsen någonsin varit så här bra? Jag tror inte det. 

Att regissören Thomas Vinterberg planerade att göra "En runda till" tillsammans med sin tonårsdotter, och sedan fick slutföra filmen utan henne på grund av en dödlig bilolycka ger filmen en nästan outhärdlig dimension. Att han gjort filmen tillsammans med flera av dotterns klasskamrater ger ännu ett lager. Resultatet blev en hyllning till livet, fylld av sorg. Om man någon gång verkligen behöver en sådan här film är det kanske i april 2021. 

SE OCKSÅ: Se eller se om andra Vinterberg-mästerverk när du ändå håller på, som till exempel "Festen" och "Jakten". 


VISSTE DU ATT... "En runda till" har vunnit en otrolig massa priser, och nominerats till två Oscars?

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Här kan du streama Oscarsfilmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film

Mads Mikkelsen

Thomas Vinterberg