Världens sämsta skådespelare Vin Diesel fortsätter precis som vanligt

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

ACTION

Fast & furious 9

Regi: Justin Lin, med Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, John Cena, Jordana Brewster, Sung Kang, Helen Mirren, Charlize Theron, Kurt Russell.

Under hela ”Fast & furious”-filmserien har närmare 2 000 bilar kvaddats.

Genom att vara världens sämsta skådespelare har Vin Diesel skrapat ihop en förmögenhet på nästan två miljarder kronor.

Siffrorna lär stiga, för både bilkrascherna och Vin Diesels oförmåga att uttrycka några som helst känslor är intakta i nya filmen.

Både filmserien och Vin Diesel är smått oförklarliga fenomen.
När första filmen hade premiär 2001, trodde väl ingen människa att denna franchise skulle dra in pengar på nivåer som liknar James Bond-, Marvel- eller Star wars-filmerna.

Jag menar, en film om illegal streetracing

Nu är den här filmen den mest inkomstbringande som haft premiär efter att pandemin drabbade världen.

Konceptet har utvecklats på så sätt att det körs fortfarande en jäkla massa bil, fort som satan, men samtidigt har filmens hjältar fått i uppdrag att rädda världen från cyberterrorister som Cipher (Charlize Theron) och andra skurkar med planer på att skaffa världsherravälde av olika skäl. Att en stjärna som Helen Mirren är med handlar förstås inte om att hon vill göra något djupsinnigt personporträtt, utan att hon får snuskigt bra betalt.
En del av den här filmen handlar om skurkar som vill lyckas med ett projekt som får dem att kontrollera hela världens datorer och avancerade vapensystem. Intrigen är stundtals skrattretande fånig, inte minst när bilfärderna hamnar i rymden.

En annan del handlar om att hjälten Dominic Toretto (Vin Diesel) förutom att rädda världen måste konfrontera sin bror (John Cena), nu på de ondas sida, och om det finns någon chans till försoning mellan dem.

En gång i en recension jämförde jag Vin Diesel med Michelin-gubben. Han både ser så ut och är lika uttryckslös. När det blir känslosamt i den här filmen, och det blir det åtskilliga gånger, när Vin Diesel ska säga repliker på mer än tre ord, visar han varför han förmodligen är världens sämsta skådespelare.

Här saknas Dwayne Johnson och Jason Statham, som bakom sina tuffa masker, har tillfört lite glimten-i-ögat i de filmer de varit med i.

Alltihop räddas åtminstone delvis av att Justin Lin, som gör sin femte film i serien, vet hur man filmar biljakter, skottlossning och slagsmål.

Och det är uppenbarligen det som hela världen vill ha, snarare än kluriga intriger.

Filmen visas på bio.

(Tips! Se i stället… )

… ”Black widow”. Marvel-äventyret med Scarlett Johansson och Florence Pugh är bättre och inte fullt lika mycket over-the-top.

(Visste du att… )

… Dwayne Johnson tackade nej, förmodligen för att han på förra filmen blev rejält osams med Vin Diesel?


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE