Ruben Östlunds skådis spelade apa framför röda mattans fotografer

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

CANNES. Vid 22-tiden under lördagskvällen gick Ruben Östlunds filmdrömmar i uppfyllelse:

En röda mattan-premiär på världens största filmfestival.

Men så mycket utlovat kaos blev det inte, då Terry Notary bara lite halvhjärtat spelade apa framför fotograferna.

Efter tre filmer i sidosektionerna i Cannes, har Ruben Östlund hela tiden haft siktet inställt på tävlingen om Guldpalmen och en storstilad röda mattan-premiär.
Med ”The square” har den nu ägt rum.

Han och skådespelarna Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary och Christopher Laessø gick arm i arm uppför trappstegen, för att där hälsa på festivalchefen Thierry Frémaux. Dominick West, bara här ett dygn, han spelar teater i London, tog några selfies och skrev några autografer till fansen.

Ruben Östlund hade i förväg pratat om att Terry Notary, som i filmens mest minnesvärda scen skrämmer slag på gästerna på en galamiddag genom att uppträda barbröstad och bete sig som en galen apa, skulle göra något liknande på röda mattan.

Det gjorde han… lite grann. Något kaos uppstod aldrig.

– Bagaget med Terry Notarys förlängda aparmar fastnade och kom aldrig fram. Därför blev det inte så lyckat som det var tänkt, säger Ruben Östlund.

Som ett barn som vunnit högsta vinsten

När Ruben sist av alla gjorde entré i Grand Théâtre Lumière, världens kanske mäktigaste biograf, totalt fullsatt, skrattade, log och vinkade han åt alla. Nästan som för att hålla glädjetårarna tillbaka. Han såg, typ, ut som en barn som vunnit högsta vinsten på godislotteriet.

Nästan lika glad verkade Elisabeth Moss.

— Jag ska verkligen njuta av detta ögonblick. Mitt livs största galapremiär, sa hon när jag träffade henne tidigare under dagen. Hon har ju annars mest gjorta stora tv-serier.

Tidigare under dagen hade gänget gjort intervjuer och hållt en underhållande presskonferens, inför en hyfsat välfylld sal.

Recensionerna av satiren om den moderna konstvärlden fick överlag positiva recensioner i viktiga tidningar som Variety, Hollywood Reporter, Screen och The Guardian. Tre och fyra plus, för att prata Aftonbladet-språk. Producenten Erik Hemmendorff berättade att filmen redan är såld till fler länder än ”Turist”.

Allt detta skulle sedan firas natten lång på takbaren på lyxiga Five Seas Hotel.

På efterfesten i natt var Ruben Östlund nöjd.

– Det blev applåder efter vissa scener, men ovationer efteråt. Jag var väldigt rörd efter visningen, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE