Nicole Kidman – filmfestivalens obestridliga drottning

CANNES. Hon är filmfestivalens drottning.

Nicole Kidman-konnässören kan njuta av nästan ett halvt dygn med henne på bioduken.

Mot oss nyfikna journalister är hon tyvärr betydligt snålare med sin tid…

För tre år sedan var filmfestivalens invigningsfilm ”Grace of Monaco”. En rätt lättviktig biografi om Grace Kelly (1929-1982), Hollywoodstjärnan som blev Monacos furstinna när hon träffade Furst Rainier III (1923-2005) just på Cannes-festivalen.

Nicole Kidman kände väl då förstås att just ingen gillade filmen, men ställde ändå upp och gjorde massor av intervjuer. När jag träffade henne var hon rolig, fräck och frispråkig.

Synd därför att hon är så snål med sin tid för oss journalister under årets filmfestival. Ett antal röda mattan-premiärer. Några få tv-intervjuer. Två presskonferenser, där oftast regissören får en majoritet av frågorna.

Är hon rädd för frågorna?

Somliga hävdar att hon inte vill möta pressen för att slippa frågor om sitt förflutna, äktenskapet med scientologen Tom Cruise. Men herregud, give her a break, de gick skilda vägar för 16 år sedan och sedan 11 år tillbaka är hon gift med countrysångaren Keith Urban.

Andra att hon är rädd för att få frågor om sina eventuella skönhetsoperationer. Tycker själv hon ser helt normal i allt hon är med i här i Cannes, men vad vet jag, jag är ingen skönhetsexpert.

De få saker hon har sagt under festivalen, har ändå varit vettiga.

– Att fyra projekt jag varit med i hamnat här samtidigt är en slump. Det är saker jag har ställt upp i för att jag tycker folk med min status ska stödja förstagångsregissörer och/eller filmmakare som har en unikt egen stil och som vill pröva nya saker.

”Tjänat tillräckligt för att inte jobba”

– Och trots att många säger att saker och ting har ändrats, så har de inte det. Historier om kvinnor är i minoritet. Därför var jag med och producerade HBO-serien ”Big little lies”. Och kvinnliga regissörer får fortfarande chansen alldeles för sällan. Därför sitter jag här med Sofia Coppola.

– Jag har tjänat tillräckligt med pengar för att inte behöva jobba. Men jag vill göra det, det är fortfarande min stora passion.

Och det märks. Nicole Kidman-konnässören har fått 10 timmar och 51 minuter att njuta av. Två av filmerna är sådär, men hon visar med övertygelse att hon fortfarande är en av sin generations allra bästa.


Här är Nicole Kidman i Cannes:

”The killing of a sacred deer”. Nattsvart och omskakande familjedrama med henne och Colin Farrell. Gjord av grekiska regissören Yorgos Lanthimos, känd för ”Dogtooth” och ”The lobster”. Tävlar om Guldpalmen.

”The beguiled”. Nyinspelning av ”Korpral McB – anmäld saknad” från 1971. Drama som utspelas under amerikanska inbördeskriget. Sofia Coppola har regisserat, även denna film tävlar om Guldpalmen.

”How to talk to girls at parties”. Lättviktig mix av romantik och science fiction. Elle Fanning och Alex Sharp har huvudrollerna. Kidman har en biroll som manager för ett punkband. Visas utom tävlan.

”Top of the lake: China girl”. Andra säsongen av Jane Campions suveräna thrillerserie. Nicole Kidman spelar adoptivmamma till en ung tjej som är ihop med en obehaglig hallick, spelad av David Dencik.

Publisert:

LÄS VIDARE