Blixtrande superkrafter bland fjordar och fjäll

Nordisk mytologi utnyttjas i thrillern ’Mortal’

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Mortal

Regi André Øvredal, med Nat Wolff, Iben Akerlie, Priyanka Bose.


FILMRECENSION. Han ser harmlös ut.

Men du kommer inte att gilla Eric när han blir arg.

THRILLER. Eric (Nat Wolff) ser ut att vara tunn och sårbar, det är därför ett gäng tonåringar bestämmer sig för att ge sig på honom. Men det slutar med att en av dem dör, utan att Eric lyfter ett finger. När han hamnar hos polisen konstaterar de att han är amerikan men född i Norge och att han nu har kommit tillbaka till sitt gamla hemland. Vad han gör där är oklart och själv säger han ingenting.

Visar sina enorma krafter

Polisen tar hjälp av Christine (Iben Akerlie), en ung psykiater som är skör efter att ha förlorat en patient som tog livet av sig. Men hon sätter sig ner med Eric som omgående visar sina enorma krafter – han har bland annat en förmåga att framkalla blixtar. Under en senare helikopterfärd, efter att den amerikanska ambassaden har kallats in, orsakar hans krafter haveri. Han och Christine överlever och flyr från olycksplatsen.

Nat Wolff i ”Mortal”.
Nat Wolff i ”Mortal”.

Regissören André Øvredal (som senast gjorde skräckfilmen ”Scary stories to tell in the dark” i USA) har sökt sig tillbaka till nordisk mytologi, precis som han gjorde i sin genombrottsfilm ”Trolljägaren” (2010). Här blir det inga troll, men väl gudomliga krafter – även om Wolffs rollfigur för det mesta påminner mer om Hulken än Tor.

Filmskaparna förenar det vardagliga med det övernaturliga i vad som ofta liknar en katastrofrulle, med de förväntat ojämna visuella effekterna. Regissören har själv jämfört filmen med M Night Shyamalans ”Unbreakable” (2000), en berättelse om en vardagsmänniska som upptäcker att han i själva verket är en superhjälte.

Nat Wolff i ”Mortal”.
Nat Wolff i ”Mortal”.

Känns för statisk

Men ”Mortal” känns för statisk i de blixtrande scener där Eric visar sina krafter och det öppna slutet är otillfredsställande. Wolff och Akerlie har inte den karisma som hade gett filmen styrka och deras romans känns framtvingad.

Men visst bjuds vi på tjusiga vyer av fjordar. De passar som hand i handske med mytologin.

”Mortal” finns att hyra på streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN