Övertydlig men stark hjältehistoria av Clintan

 Sam Rockwell, Kathy Bates och Paul Walter Hauser i ”Richard Jewell”.
Sam Rockwell, Kathy Bates och Paul Walter Hauser i ”Richard Jewell”.

FILMRECENSION En ensam och missförstådd hjälte mot etablissemanget. Den sanna historien om en säkerhetsvakt som upptäckte en bomb och räddade liv – för att snart pekas ut som gärningsman av media och FBI – är som gjord för Clint Eastwood.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Richard Jewell

Regi Clint Eastwood, med bl a Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm och Olivia Wilde.


BIOGRAFISKT DRAMA Den 27 juli 1996 sprängdes en bomb i Centennial Olympic Park i Atlanta, i samband med en konsert under pågående sommar-OS. Två personer dog (en av en hjärtattack) och 111 skadades.
Säkerhetsvakten Richard Jewell, som upptäckte bomben innan den hann detonera och därmed räddade mängder av liv, hyllades först som en hjälte, men pekades snart ut av både FBI och media som huvudmisstänkt.

En ensam och missförstådd amerikansk kämpe mot etablissemanget, alltså. Det är en perfekt historia för Clint Eastwood att sätta tänderna i, och som helhet är ”Richard Jewell” en rak, stark och berörande film, med tryggt regisserat skådespeleri. Framför allt av den hittills ganska okände Paul Walter Hauser, som verkligen är fenomenal som Jewell. En ensam, överviktig och godtrogen man som bor med sin mamma och drömmer om att bli polis, men får nöja sig med ett jobb som övernitisk vakt. Hans bakgrund och personlighet etableras fint i en för resten av filmen värdefull introduktion.
Även Kathy Bates (som var Oscarsnominerad för sin roll) gör intryck som helikoptermamma, och Sam Rockwell som okonventionell advokat.
Lite sämre går det för Jon Hamm som antagonistisk FBI-agent och framför allt för Olivia Wilde som vampig och skrupelfri journalist, då deras skurkroller nästan helt saknar nyanser. Något som gör filmen övertydligare än den behöver vara.


”Richard Jewell” har biopremiär den 28 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE