Stjärnor på toppenhumör i rolig gangsterrulle

Guy Ritchie återvänder till sina rötter med ”The gentlemen”

Publicerad 2020-02-25

”The gentlemen”.

FILMRECENSION Ungefär två decennier efter att han gjorde sig ett namn med ”Lock, stock and two smoking barrels” och ”Snatch”, återvänder Guy Ritchie till sina gangsterrötter med rappa och stjärnspäckade ”The gentlemen”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
The gentlemen
Regi Guy Ritchie, med bl a Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Colin Farrell, Hugh Grant.


ACTIONKOMEDI Högoktanig action, snabba klipp, snåriga storytrådar med blåsningar fram och tillbaka, färgstarka figurer och humoristisk dialog på cockneydialekt.
Guy Ritchie är tillbaka där han började med ”The gentlemen”. En film med en frenetisk energi och en dunderuppställning skådisar som uppenbarligen roar sig kungligt med sina karaktärer.
Det handlar om ett cannabisimperium som ska säljas. Amerikanen Mickey Pearson (Matthew McConaughey) – som har jobbat sig uppåt i graderna sedan han sålde gräs till rika Oxford-studenter och numera odlar enorma mängder cannabis under mark på diverse aristokraters gods – planerar att sälja sitt livsverk till en amerikansk miljardär (Jeremy Strong) och dra sig tillbaka med sin stenhårda pangsnäcka till fru (Michelle Dockery).

Men den tänkta affären sätter igång en våldsam kedjereaktion, med mord, utpressningar, svindel, sluga maktövertaganden, en förödande Youtube-video och ett olyckligt möte med en gris, bland annat.
Hur allt egentligen hänger ihop är länge oklart, så som tittare får man luta sig mot Hugh Grant, vars skumma privatdeckare Fletcher fungerar som en sorts berättare, som i filmens ramhandling besöker Pearsons högra hand/consigliere Raymond Smith (Charlie Hunnam) i utpressningssyfte, och går igenom allt han vet.
Manuset, som är skrivet av Ritchie, är klurigt och kul, och dialogen konstant underhållande. Men i grund och botten är det en tunnare, snabbare glömd historia än dem han berättade i sina genombrottsfilmer – och framför allt är det svårt att skaka av sig känslan av att allt är så... bekant. Och kanske en aning daterat.
Men tråkigt har man verkligen inte, och skådespeleriet är en fest att skåda. Grant, som inte verkar kunna göra någonting fel nu för tiden, är underbart slemmig och stjäl lejonparten av filmen, och Colin Farrell är otroligt festlig som en reko MMA-tränare som dras in i härvan av bara farten.
Och kostymdesignern Michael Wilkinson förtjänar en stående ovation. Mansmodet i den här machorullen är fantastiskt.


”The gentlemen” har biopremiär den 26 februari.

ANNONS