Kvinnorna som mördade för Charles Manson fascinerar

Publicerad 2019-08-09

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Charlie says

Regi Mary Harron, med Hannah Murray, Sosie Bacon, Marianne Rendón, Matt Smith, Merritt Wever.

drama

”Charlie says”.

Det är ett av alla tiders mest uppmärksammade mordfall.

”Charlie says” skildrar Manson-morden från de skyldiga kvinnornas perspektiv.

Dags för 50-årsjubileum för ett av de mest uppmärksammade morden i USA:s kriminalhistoria. Charles Manson (1934-2017) och hans sekt mördade vid två tillfällen sju personer i Los Angeles. Ett av offren var höggravida skådespelerskan Sharon Tate (1943-1969). Manson själv begick inte själva morden, han övertalade medlemmar i sin sekt att utföra dem.
Alltihop har redan skildrats i böcker, dokumentärer och spelfilmer. Nu är det dags för en ny vända. Det är en del av intrigen i Quentin Tarantinos storfilm ”Once upon i time… in Hollywood”, premiär fredag 16 augusti. Tv-serier om Manson-morden startar i dag i SVT och på Viaplay. Men Mary Harron, regissören som är mest känd för kultfilmen ”American psycho” (2000), har en egen infallsvinkel i filmen som hade världspremiär redan på fjolårets Venedig-festival. Hon zoomar in på tre av kvinnorna som utförde dåden och på en kvinna som ville veta varför de gjorde det.
Leslie Van Houten, i dag 69 år, och Patricia Krenwinkle, 71, sitter fortfarande bakom lås och bom. Susan Atkins (1949-2009) dog i fängelset. Karlene Faith (1938-2017) var en socialarbetare och författare som studerade kvinnor som hade mördat sina våldsamma partners. Tre år efter Manson-morden – när de tre dömda kvinnorna satt i celler bredvid varandra, avskilda från alla andra fångar – hade Faith långa möten med dem där hon försökte få dem att förstå sig själva och varför de hade gjort vad de hade gjort. I filmen spelas de fyra, väldigt bra, av Hannah Murray, Sosie Bacon, Marianne Rendon respektive Merrit Wever.
Filmen hoppar mellan samtalen i fängelset och återblickar till livet på ranchen i Kalifornien.
Den sistnämnda biten är mest lättsmält. Sex, drugs & rock 'n' roll-livet på ranchen skildras ingående och det är lätt att förstå varför de tre kvinnorna blev omväxlande attraherade av och rädda för Charles Manson (spelad av Matt Smith). Fast Mary Harron snudd på romantiserar alltihop lite väl mycket.
Fängelsesamtalen blir tyvärr aldrig riktigt så djupsinniga som nog var tanken. Främst för att socialarbetaren Karlene Faith helt enkelt aldrig förmår knäcka de tre kvinnornas hårda kärna.
Men en fascinerande pusselbit till historien är det, hur som helst.

Fotnot: Filmen finns på dvd och strömmat.

SE OCKSÅ: ”Once upon a time… in Hollywood”. Quentin Tarantinos nya storfilm tacklar också Manson-morden. Biopremiär fredag 16 augusti.

VISSTE DU ATT… en svensk svarar för de snygga bilderna i ”Charlie says”? Crille Forsberg har tidigare bland annat plåtat långfilmen ”Cornelis” och Johan Rencks musikvideo till David Bowie-låten ”Lazarus”.

JUST NU… förbereder Mary Harron en film om konstnären Salvador Dali (1904-1989). Han ska spelas av Ben Kingsley och Ezra Miller, som ung.

ANNONS