Mejla

Stefan Hedmark

Ny krigsfilm i spåren efter Dunkirk

Bondregissörens film ’1917’ tar oss ut bland bomber och skyttegravar

Publicerad:

FILMTRAILER. Christopher Nolans ”Dunkirk” (2017) hade premiär mitt i sommaren och visade att det kunde bli succé trots bristen på superhjältar.

Nu kommer ännu en ambitiös film som tar oss till första världskriget.

Det har gått hundra år sedan första världskriget och intresset för konflikten har varit stort de senaste åren. Tidigare i år såg vi Peter Jacksons dokumentär ”They shall not grow old” på bio och Christopher Nolans ”Dunkirk” var en av 2017 års mest omtalade filmer.

Trailern påminner lite om ”Dunkirk”, inte minst för att dess rytm följer en klockas tickande. Dess stil och handling för också tankarna till ”Rädda menige Ryan” och miniserien ”Band of brothers”. Vi ser Colin Firth förklara för en av sina soldater att han har ett svårt uppdrag framför sig, men det måste utföras annars kommer många brittiska soldater att dö, däribland hans bror.

1 av 4 | Foto: Universal
”1917”.

Den här första titten på ”1917” ger oss ett inferno av bilder och intryck från krigets helvete. Skyttegravar, bomber, sårade soldater och kulor som viner. Filmen är regisserad av skicklige Sam Mendes, som på den senaste tiden har gjort två James Bond-filmer. Men han låg även bakom ”Jarhead” (2005), som handlade om Gulfkriget.

I rollistan ser vi även Mark Strong, Benedict Cumberbatch, ”Game of thrones”-stjärnan Richard Madden och Andrew Scott (som spelade Moriarty i ”Sherlock”, apropå Cumberbatch).

Men det är två mindre kända skådespelare, George MacKay och Dean-Charles Chapman, som gör de två centrala rollerna, två unga soldater som beger sig ut på uppdrag.

Det är oklart när ”1917” kommer till Sverige, men filmen har premiär i december i Storbritannien.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE