Franco utforskar tillit i Airbnb-skräckis

Matilda Källén/TT

Uppdaterad 2020-08-03 | Publicerad 2020-07-24

Skådespelaren Dave Francos regidebut "The rental", där hustrun Alison Brie spelar en av huvudrollerna, är en film om relationer, tillit – och allas värsta Airbnb-mardröm.

– Jag älskar skräckgenren, säger Dave Franco.

Eftersom han framför allt är förknippad med komedier överraskade den amerikanska skådespelaren Dave Franco såväl fans som medier när han gick ut med att han skulle regissera en skräckfilm. Men för förstagångsregissören själv var det inget svårt val.

– Det finns många fördomar om skräckfilmer, att de är billiga eller vulgära, men de har ofta lika mycket att komma med som de dramafilmer som nomineras under galasäsongen, säger han.

Dave Franco berättar att han i arbetet med "The rental" – regidebuten vars manus han skrivit tillsammans med vännen och filmskaparen Joe Swanberg – inspirerats av skräckklassiker som "The shining", men också av samtida skräckfilmsregissörer som Ari Aster ("Hereditary") och Jordan Peele ("Get out").

– De närmar sig genren på ett smart och smakfullt sätt. Jag föredrar filmer som tar sig tid att krypa in under skinnet på en, framför sådana som helt förlitar sig på "jump scares", säger Dave Franco.

Nervkittlande relationer

Till den typen av filmer räknar han sin egen "The rental". I centrum står två par som hyr ett lyxigt och avlägset beläget Airbnb-hus över en helg och snart börjar misstänka att någon spionerar på dem. Samtidigt blir stämningen inne i huset alltmer ansträngd.

– Målet var att göra en film där relationerna är minst lika nervkittlande som att en psykopat-skurk lurar i skuggorna, säger Dave Franco.

Ett annat mål var att utforska temat tillit. Ett väldigt aktuellt tema, inte minst i dagens USA, menar regissören.

– USA har aldrig varit så här splittrat – ingen litar på någon. Samtidigt vågar vi hyra och bo i främlingars hus bara för att de har fått några bra recensioner på nätet. Det är intressant.

"Hade kul ihop"

"The rental" spelades in i en blåsig kuststad i södra Oregon i USA. Produktionen var liten och gänget som arbetade med filmen, däribland skådespelarna Sheila Vand, Dan Stevens och Dave Francos hustru Alison Brie, kom varandra nära.

– Vi sov hela dagarna, jobbade hela nätterna och kände oss som vampyrer. Men vi hade väldigt kul ihop, säger Alison Brie.

I filmen spelar hon kompisgängets "moraliska kompass" Michelle.

– Jag älskade att spela henne. Det var kul att jobba med en rollfigur som både kämpar med sin relation och befinner sig i en situation på liv och död.

Att arbeta med sin make som regissör var "annorlunda men underbart", säger Alison Brie. Hon menar att relationen mellan skådespelare och regissör kräver tillit, och att det därför var en fördel att få jobba med den hon litar på allra mest. Dessutom fick hon vara med under hela resan, från manusskiss till färdig film.

– Det var som att jag redan kände rollfigurerna.

Drive in-premiär

"The rental" går upp på de svenska biograferna den 24 juli. I USA fick den en lite annorlunda premiär. I stället för att rulla ut röda mattan sattes filmen upp på en drive in-biograf.

– Det var inte vad jag såg framför mig när jag föreställde mig min första filmpremiär, men det var roligt, avslappnat och på många sätt bättre, säger Dave Franco.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln