Ovanligt tunt, Woody Allen

FILM

Scoop är bara en loj upprepning

Amerikansk, brittisk komedi i regi av Woody Allen, med bl a Scarlett Johansson, Woody Allen, Hugh Jackman, Ian McShane.

Har ni hört den förut? Ja, vi har hört den förut. Att spela in i London blev ett lyckat lyft för Woody Allen med förra filmen ”Match point”.

”Scoop” visar tyvärr att han kan göra loja filmer även i England, trots att Scarlett Johansson åter har huvudrollen. Nu är han tillbaka i den småputtriga stilen där ett möte med en trollkarl gör att något övernaturligt inträffar. Som när hans rollfigur blev hypnotiserad i ”Skorpionens förbannelse” eller Mia Farrow osynlig i ”Alice”.

Färska journalisten Scarlett Johansson hamnar på scen hos magikern Splendini (Woody Allen) för att trollas bort i en låda. Istället möter hon döde stjärnreportern Ian McShane som har ett hett nyhetstips. Han har hört, på de dödas flod Styx, att rike adelsmannen Hugh Jackman är en seriemördare.

Med hjälp av Woody Allens rollfigur, som låtsas vara hennes pappa, ger sig den unga reportern ut för att spana på den misstänkte. En charmig ungkarl med lyxiga vanor i brittiska överklassen.

Woody Allen har hög lägstanivå, och ”Scoop” är sevärd för den som vill ha sin årliga dos av hans humor. Men ”Scoop” är en av hans tunnaste filmer. Förr växlade han mellan att göra roliga filmer och vara mer dramatisk.

Då var han åtminstone pålitlig rolig när han ville vara det.

Jens Peterson