Ville adoptera som 12-åring

FILM

Fyrbarnsmamman Angelina om barnen och att bada med Brad

1 av 4 | Foto: ”JAG älskar MINA barn” När Angelina Jolie inte far runt i världen och spelar in filmer, tillbringar hon helst tiden med sina barn. ”Det är hektiskt tidvis, men det handlar om att schemalägga. Jag är fanatisk på scheman.”

CANNES. När Angelina Jolie är sig själv vill hon vara med barnen. Slappa. Ta ett bad med Brad Pitt.

När Angelina Jolie spelar någon annan vill hon vara osynlig.

Att vara kvinnan som söker sin kidnappade make i Pakistan gjorde henne sömnlös. Hon bytte utseende för att bli lik sin vän.

I ”A mighty heart” spelar Angelina Jolie, 32, journalisten Mariane Pearl och har förebildens frisyr.

Var utseendet viktigt för rollen?

– Ja, jag vill göra så mycket som möjligt för att få publiken att glömma att de sett mig förut, säger Angelina Jolie.

Fem olika linser

– Det är en så viktig film att jag själv ville vara så osynlig som möjligt. Vi testade fem nyanser av bruna kontaktlinser. Jag trodde jag skulle se fånig ut med bruna ögon och lockigt hår, men det var ok.

Hur kom du in i filmen? Brad Pitt hade rättigheterna.

– Ja, det är underligt. Mariane och jag blev vänner för många år sedan. Ungefär i samma veva köpte Brad rättigheterna till hennes bok och de fick kontakt, vilket jag inte alls kände till. Och innan Brad och jag blev tillsammans föreslog Mariane att jag kanske kunde passa i rollen. Så Brad och jag kände Mariane oberoende av varandra innan vi möttes.

– Hon måste ha tyckt att det var lustigt när Brad och jag blev tillsammans och bildade familj.

Hur är det att spela en vän?

– Det hjälpte att jag sett henne och visste vilken sorts person jag spelade. Men när man är så nära blir man också tveksam till att imitera en vän. Jag blev blyg. Jag kunde aldrig prata med fransk brytning när hon hörde det.

Vännen först

– Jag bryr mig så mycket om henne och hennes son och det gör allt svårare. Filmen kommer i andra hand. Det handlar om en riktig kvinna och hennes liv. Det är ett stort ansvar. Jag sov inte gott många nätter under inspelningen.

Vad gör du för att koppla av?

– Jag älskar att vara med mina barn. Och när barnen somnat så slappar vi tillsammans Brad och jag. Tar ett bad eller så. Vi har det väldigt fint här i Cannes. Vi bor på ett bra ställe och barnen springer omkring i gräset och leker. Och när jag jobbat klart kan vi leka mer. Det är hektiskt tidvis, men det handlar om att schemalägga. Jag är fanatisk på scheman.

Vi sitter i trädgården till ett lyxhotell utanför Cannes. Angelina Jolie dricker en klunk ur sin tekopp.

Jobbar du mindre på grund av dina fyra barn?

– Av och till. Förra året jobbade jag bara två och en halv månader, och då hade jag inte arbetat sedan den här filmen.

– Brad och jag är överens att om ett projekt kommer som vi älskar så ska vi göra det. Och resa till varandras filmer. Vi turas om.

Älskar att resa

Var är hemma?

– Vi har ett hus i New Orleans, men vi har inte ett enda fast hem. Vilket är bra. Vi som familj älskar att resa, och vi har haft tur att kunna resa så mycket. Att ta ledigt några månader eller att åka iväg på en inspelning hela familjen. Alla var med i Indien.

– Det var lättare för mig. Jag åkte iväg och jobbade, medan Brad funderade på hur han skulle underhålla ungarna på ett hotellrum i Punjab, berättar hon.

Varför ville du adoptera?

– Jag älskar barn, säger Angelina Jolie och skrattar.

– Det kommer en tid i livet när man känner att om man inte är till nytta för andra och om man inte är engagerad i vad som händer i världen så gör man ingen en tjänst. Då gör man bara underhållning och det känns inte bra när man går och lägger sig på kvällen.

– Min mamma berättade för mig att ända sedan jag var 12 år har jag velat adoptera.

Vill ni ha fler barn?

– Ja, vi vill ha en stor familj, men vi tar det i etapper för att se hur mycket vi kan klara av. Så att vi har tid för var och en av dem. Just nu räcker tiden precis till. Det är det viktiga.