”Hon stod mig väldigt nära”

FILM

Krister Henriksson om saknaden efter Johanna Sällström

1 av 6 | Foto: Foto: EMILIA OLOFSSON
WALLANDER – IGEN Ett och ett halvt år i Ystad väntar Krister Henriksson. Han har tackat ja till att medverka i ytterligare tretton Wallander-filmer.

YSTAD. För drygt två år sedan var han definitivt färdig med Kurt Wallander.

På tredje inspelningsdagen av tretton nya filmer, berättar Krister Henriksson, 61, varför han omprövade sitt beslut. Och om sina starka känslor kring Johanna Sällströms tragiska bortgång.

Hon spelade Kurt Wallanders dotter Linda i tretton filmer. I februari 2007 hittades den 32-åriga skådespelerskan död i sin lägenhet i Malmö. Hon hade tagit livet av sig.

– Jag bestämde mig då för att aldrig prata med media om det, säger Krister när vi träffas någon timme före första tagningen i går.

Varför?

– Dels tror jag inte att Johanna hade velat det. Sedan... alltså, jag kan säga några vänliga ord när kollegor jag känt lite grann eller har jobbat med går bort. Men Johanna stod mig så mycket närmare.

”Far och dotter”

Han blir tyst, men väljer sedan ändå att berätta lite om sina känslor kring sin motspelerska.

– Hennes bortgång var så tragisk. Men när jag tänker på henne, minns jag mest sådant som gör mig glad. Vi kom väldigt nära varandra. Nästan som far och dotter. Vårt privata förhållande var mycket bättre än Kurt och Linda Wallanders i filmerna.

När inspelningarna av första omgången filmer var över i april 2006, hade Krister Henriksson inte en tanke på att återvända till rollen.

– Ett och ett halvt år. Två vintrar i Ystad, då staden blir som en sur raggsocka. Jag bodde på hotell hela tiden. Gick upp tio kilo och räknade ut att jag hade ätit 200 pärlhöns.

”Intressant kritik”

– De (producenterna) återkom med frågan om jag ville ställa upp igen. Sedan satte jag mig en weekend och såg alla filmerna. Då såg jag de bra sakerna i filmerna och hur vi kunde utveckla dem. Dessutom har Henning Mankells deckarhistorier alltid en intressant samhällskritisk sida.

Så nu väntar ett och ett halvt år i Ystad igen.

– Tidsschemat är bättre. Nu blir det två somrar och jag har hyrt lägenhet så familjen lättare kan hälsa på.

Endre som åklagare

Linda Wallander är, förstås, utskriven ur historierna, men andra rollfigurer har tillkommit. I går togs scener med Kurt Wallander och en ny åklagare, spelad av Lena Endre. Och Kurt Wallander har skaffat både hus vid stranden och hund.

– Jag är redan kär i den här bruna labradoren som heter Jussi. Han kommer att bli lika populär som Lassie, skämtar Krister Henriksson.