Film om film för alla filmvänner

Foto: Aftonbladets Jens Peterson.
FILM

Film om film kan vara fruktansvärt roligt. Eller pinsam parodi.

I september kommer Ben Stillers ”Tropic thunder” och den ska ingen filmvän missa. Stiller klär av självupptagna filmstjärnor, pretentiösa regissörer och pengablinda producenter i en kaotiskt kul komedi om inspelningen av en krigsfilm i Vietnam.

Den inleds med en fejkad reklamfilm och några trailers för påhittade filmer och redan där är det värt biljetten.

Stiller spelar själv en inte alltför begåvad actionstjärna, Jack Black är en komedisuccé känd för sina fis-filmer (tänk Eddie Murphy) och Robert Downey jr en Oscarvinnande över­seriös skådespelare från Australien som i den här filmen har mörk hy och pratar med amerikansk sydstatsdialekt. Hysteriskt. Borde bli en succé. Men det är inte alltid biopubliken tycker att filmer om filmbranschen är kul. Jag gillade verkligen ”Americas sweethearts”, ”For your consideration” och ”Kiss kiss bang bang” – men de blev inga publikframgångar. Inte heller Colin Nutleys ”Gossip”.

I veckan släpps ”Dirt” på dvd, en sevärd tv-serie om Hollywood och skvallerpress. Kanske för cynisk, kanske för mycket smuts kring stjärnor. Den lades ner mtt i andra säsongen.

Men”Tropic thunder” borde funka. Den största snackisen lär bli Tom Cruise som skallig fet filmproducent, ett härligt svin som dansar till rapp-musik.

Vem vill inte se det?

ARTIKELN HANDLAR OM