Imponerande action i ”Mission: Impossible - fallout”

Rebecca Ferguson bra i central roll

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Mission: Impossible - fallout

Regi Christopher McQuarrie, med Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Henry Cavill, Angela Bassett, Ving Rhames, Simon Pegg, Vanessa Kirby, Sean Harris, Alec Baldwin, Michelle Monaghan.

ACTION Här höjs ribban för häftig action.
”Mission: Impossible” tävlar med James Bond och Jason Bourne om att bygga hisnande äventyrsscener och giftiga jakter. Ethan Hunt (Tom Cruise) har i tidigare filmer visat att han är duktig på att köra motorcykel, och nya filmen tar motorcykeljagande till nästa nivå.

För att inte tala om actionspänning med helikoptrar.

Det är frestande att jämföra genren med åkturer på nöjesfält. ”Fallout” är som att komma till en av de bättre parkerna, och innan man får stiga in i vagnen för en fartfylld resa är det en kö där förutsättningarna förklaras.
Men sedan går det undan.

Allt börjar där förra filmen, ”Rogue nation” (2015), slutade. Ethan Hunt och hans team fångade med hjälp av Rebecca Fergusons MI6-agent in Solomon Lane (Sean Harris), som ledde det kriminella Syndikatet. Lane är fortfarande i förvar, men hans tidigare medarbetare fortsätter skapa oro i världen.
Skurkar är på jakt efter plutonium för att bygga kärnvapen. Ethan Hunts grupp får i uppdrag att hitta plutonium på drift och en mystisk terrorist vars identitet ingen känner till.
Första anhalt är Paris, dit Ethan Hunt skickas tillsammans med CIA-agenten Walker (en sevärd Henry Cavill). De hoppar fritt fall från flygplan flera tusen meter ner till ett party, och i fallet ökar pulsen i filmen. Ett brutalt slagsmål på en herrtoalett. Farten höjs med några galna jakter på Paris gator, en på motorcykel och i fel körriktning mot alla bilar. Bland annat i rusningstrafik runt rondellen vid Triumfbågen.
När man ser filmen i 3D hoppar man åt sidan i biofåtöljen. Även i London blir det imponerande actionrusning genom och över välkända kvarter.
Det här är sjätte filmen och en del av teamets trick återkommer, som att göra masker och låtsas vara andra personer. Vanessa Kirby (”The crown”) är fascinerande som kriminella kontakten White widow. Rebecca Ferguson är åter mycket bra i en central roll.
Filmen har för många repliker som hyllar Ethan Hunts självuppoffrande ädelmod att rädda världen. Sankte Tom, en ärrad frälsare för allas vår skull. ”Fallout” har bekanta ingredienser, men använder dem kittlande. Hur många gånger har vi sett bomber med klocka som räknar ner? Ändå blir det pirrigt.
Intrigen är tunn men effektiv. Ibland förstår man inte varför folk gör saker, mer än att det ser häftigt ut på bioduken. Och det gör det verkligen. ”Fallout” är en bergochdalbana med svindlande loopar.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE