Ömsint om ballerina i pojkes kropp

avSylvia Balac

Foto: LUCKY DOGS
Victor Polster som Lara till vänster.

FILMRECENSION. Ballerinan Lara känner sig helt och fullt som flicka men hennes kropp är fortfarande en pojkes. Belgiska ”Girl” är en ömsint skildring av kamp och utanförskap.

Girl

Regi Lukas Dhont, med Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart.


DRAMA. 15-åriga Lara drömmer om att bli ballerina men måste kämpa dubbelt så hårt som de andra tjejerna eftersom hennes kropp fortfarande är en pojkes. Hormonbehandling och en planerad könskorrigering ska ändra på det. Lara stöttas av sin kärleksfulla pappa och vi får följa med henne till möten med förstående läkare och terapeuter.

Lara känner sig som en flicka till hundra procent men kroppen hänger inte med snabbt nog, och sannerligen inte omgivningen. I några hjärtskärande scener med okänsliga lärare och skolkamrater blir Laras utsatthet och utanförskap plågsamt tydligt. Efter hand övergår Laras tappra positivitet i frustrerad förtvivlan, med små medel förmedlat av Victor Polster som imponerar i huvudrollen.

Belgiska ”Girl” har inspirerats av den verkliga historien om ballerinan Nora Monsecour, och är en ömsint skildring av en transsexuell flickas upplevelse.

ARTIKELN HANDLAR OM