Film

Ridley Scott-film anklagas för rasism

Av: 

Olof Adlercreutz

FILM

Vita skådespelare som Moses, kungar och drottningar och svarta som slavar, tjuvar och lönnmördare.

Nu anklagas den brittiske regissören Ridley Scotts nya film ”Exodus: Gods and kings” för rasism av kritiker som uppmanar till bojkott av storfilmen.

Christian Bale i huvudrollen som Moses har redan blivit en vattendelare för biopubliken – flera månader innan premiären i december.

I filmen spelas nämligen alla ledande roller av vita. Ramses II spelas av australiensaren Joel Edgerton och drottningen Tuya av Sigourney Weaver, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

På filmsajten imdb.com blir det till att scrolla en stund innan man stöter på den första svarta skådespelaren i rollistan, Adrian Palmer, som enligt sajten spelar egyptisk tjuv. Därefter följer Ibrahim Fagge som spelar ”Egyptian Lower Class Civilian”, Emmanuel Akintunde som spelar ”Moses' General” och Mens-Sana Tamakloe som lönnmördare.

1000 år för tidigt

Historiskt inkorrekt och dessutom rasistiskt, om man får lyssna till filmens kritiker.

Filmen, som skildrar den bibliska historien om när Moses ledde israeliska slavar ut ur Egypten, utspelar sig på 1300-talet f. Kr – 1000 år innan de första vita européerna under Alexander den Stores fälttåg drog in över den afrikanska kontinenten.

Rasar på Twitter

Rollbesättningen har både lett till en namninsamling mot filmen och hashtaggen #BoycottExodusMovie som hoppas att biobesökarna nu ska välja att bojkotta storfilmen.

”Tidslinjen för den här filmen går tillbaka till innan romarna ens invaderade [Egypten]. Ändå visas alla svarta som lägre stående människor”, skriver signaturen @Lloyd_Oski på Twitter.

Ridley Scott har ännu inte bemött kritiken.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert: