Film

”Mina motspelare blir bara yngre”

Av: 

Jens Peterson

FILM

Michelle Pfeiffer leder filmtrenden där kvinnor älskar unga män

BERLIN. En äldre kvinna, en ung man.

Passionen brinner på bioduken. Just nu kommer flera filmer med de rollerna. Men klarar kärleken att det är mannen som är yngst?

Michelle Pfeiffer och Kate Winslet är två filmstjärnor med tonåringar som älskare.

I ”Cheri” spelar Michelle Pfeiffer en kurtisan i Paris som blir förälskad i den 19-årige sonen till en kollega. I ”The reader” är Kate Winslet en tysk kvinna som 1958 ger en 15-åring en så intensiv sexuell sommar att det förändrar hans liv.

Keanu Reeves är den yngre älskaren till Robin Wright Penn i ”The private lives of Pippa Lee”, och även i Demi Moore-filmen ”Happy tears” finns en sexscen mellan en medelålders kvinna och en yngling.

Och hela världen gnolar på ”Does your mother know” ur ”Mamma mia!” som mogna Tanya sjunger för den mycket yngre Pepper.

Ett tecken i tiden? Vad beror det på att det kommer flera filmer just nu där det är männen som är juniorer?

– Det är ett nytt steg i kvinnlig frigörelse antar jag, säger Keanu Reeves. Men naturligtvis har det alltid funnits förhållanden med äldre kvinnor. Nu visas det mer öppet.

Kallas pumor

Men för många är det fortfarande något att kritisera.

– Varför kallas äldre kvinnor med yngre män för pumor? säger Robin Wright Penn. Medan en man med en 20 år yngre kvinna är mer acceptabelt. Vad kallas han?

– Tursam, säger Keanu Reeves.

– Exakt. Touché, säger Robin Wright Penn. Men varför ska en kvinna behöva ge upp. Kör hårt, Demi Moore, säger jag. Hur bra är inte det?

Demi Moore, ja. Hon är 46 år och gift med den 16 år yngre kollegan Ashton Kutcher. Demi Moore är också i Berlin med en tävlingsfilm, och har bara högtidliga lovord för sin yngre make.

– Hans ständiga kärlek och stöd ger mig mod att ta större risker och bli en bättre människa.

Kutcher har följt med henne hit till festivalen i Berlin.

– Jag är extra tacksam för att han tar tid från sitt fullbokade schema och följer med mig hit till filmfestivalen, säger Demi Moore.

Ashton Kutcher är faktiskt också aktuell som ung kärlek till Michelle Pfeiffer, 50, i filmen ”Personal effects”.

– Förhållanden mellan äldre kvinnor och yngre män kommer nog fortfarande att vara ett tabu i min livstid, säger Michelle Pfeiffer. Det blir bättre och har förändrats bara de senaste tio åren. Men det tar lång tid innan den dubbelmoralen har helt försvunnit. Det är orättvist.

Ingen reagerade

Tidigt i karriären gjorde hon roller mot betydligt äldre motspelare som Jack Nicholson och Al Pacino. Då reagerade ingen.

– Det är intressant att ju yngre jag var, desto äldre var mina manliga motspelare, säger Michelle Pfeiffer. Jag var bara glad att få jobba med sådana skådespelare, jag funderade inte på åldersskillnaderna.

Nu har du gjort ”Cheri” och innan dess hade du huvudrollen i ”I could never be your woman” som också handlar om kärleken mellan en äldre kvinna och en ung man. Och vilka problem det medför. Du verkar intresserad av temat?

– Mina motspelare blir bara yngre och yngre, säger Michelle Pfeiffer. Jag gick från Paul Rudd (39) till Ashton Kutcher (30) till Rupert Friend (27). Jag får nog stanna där.

Innan det blir olagliga förhållanden.

– Ja, ha ha ha... då är vi inne på ett nytt område.

Men ”The reader” hade faktiskt sådana problem. David Kross som spelar den unge Michael i filmen är född på sommaren 1990, och när filmen spelades in var han för ung för de centrala bilderna.

Ralph Fiennes spelar samme rollfigur som medelålders man.

– När Kate och David skulle göra sexscenerna hade den som skulle kolla tysk lagstiftning inte skött sitt jobb, säger Ralph Fiennes. Så vi fick vänta tills han fyllde 18 år innan filmen kunde göras klar.

Kate Winslet, 33, började själv filma som tonåring och är en veteran. Hon hjälpte sin unge motspelare.

– Det var inte svårt att göra kärleksscenerna, säger Kate Winslet. Jag pratade med David innan och förklarade hur det skulle bli för jag minns själv hur osäker jag vad i den åldern. Sexscener är bara en del av jobbet, och vi skrattade faktiskt en del.

På filmfestivalen i Berlin visas också ”An education”, med manus av författaren Nick Hornby. Den utspelas 1961 och handlar om en 15-årig flicka som uppvaktas intensivt av en betydligt äldre man.

Ett betydligt vanligare förhållande på film.

– Jag har inga moraliska åsikter om det ena eller andra förhållandet, säger Nick Hornby. Det är svårt att döma andra. Men det är nog ingen slump att det samtidigt kommer flera filmer med ett tema.

Annorlunda i dag

I ”Cheri”, som utspelas i början av 1910-talet, har kärleken svårt att klara omvärldens åsikter.

– Kanske skulle det bli annorlunda i dag för Cheri och Lea, säger Michelle Pfeiffer. Jag känner ett par som nyss gift sig. Han är i 25-årsåldern och hon 20 år äldre och de är perfekta för varandra.

Men fortfarande verkar det ändå vara mer kontroversiellt med kärleken när hon är betydligt äldre.

Eller?

– Det är inget tabu för mig, säger Ralph Fiennes. Jag förlorade oskulden när jag var 14 år till en äldre kvinna. Det var underbart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert: