Noomi Rapace

En stjärna i världsklass

Av: 

Ylwa Svensson

Klas Granström

FILM

Noomi Rapace spås slå igenom internationellt

Inför premiären av ”Män som hatar kvinnor” har det mesta handlat om Noomi Rapace, 29.

Nu väntar sig både kritiker och medspelare att hon ska få sitt stora internationella genombrott.

– Det går inte att ta in, det är inte verkligt, säger hon i en intervju om de höga förväntningarna.

När långfilmen ”Män som hatar kvinnor” och de två efterföljande tv-serierna nu är inspelade så berättar Noomi Rapace om det tuffa arbetet och förväntningarna kring sin insats. För visst har hyllningarna till henne varit många.

– Jag tror genombrottet kommer för henne, sa bland annat Michael Nyqvist till Nöjesbladet på en presskonferens inför galapremiären.

Prisas av kritikerna

Och det är inte bara medspelarna som prisar. Flera av landets tyngsta kritiker har också stämt in i samma kör. Så här skrev Aftonbladets egen filmexpert Jan-Olov Andersson när han var först ut att recensera ”Män som hatar kvinnor”:

”Hon är också fantastisk i attityden, i hur hon spottar ur sig repliker, i hur hon hanterar de fysiskt utmanande scenerna. Ett genombrott av sällan skådat slag.”

Filmerna är redan klara att gå på export till flera länder i Europa – bland annat Tyskland, Italien, Spanien och Beneluxländerna. Mycket av förväntningarna har såklart byggts upp av den enorma succé som böckerna redan blivit. 10 miljoner sålda exemplar, varav 3 miljoner i Sverige.

Ett kneg

När Noomi nyligen var gäst hos ”Skavlan” i SVT berättade hon om sina egna känslor kring sin insats och den nästan osannolikt stora hajpen kring projektet.

– Det går inte att ta in, det är inte verkligt för oss. När man väl går in och arbetar så är det vanligt hårt jobb, oglamoröst, smutsigt och blodigt. När man väl är där så är det bara som vilket jobb som helst, sa Noomi.

Brutaliteten viktig

För Noomi var det även viktigt att filmerna inte gjordes för snälla. Det brutala och hårda i berättelserna var tvunget att nå ända fram.

– Vi hade rätt mycket diskussioner med regissören om manuset. Jag tyckte att det var otroligt viktigt att få med all brutalitet, att filmer som ska vara hemska och fruktansvärda verkligen får vara det hela vägen. Så att man inte gör en snäll version som får elvaårsgräns för att få så bred publik som möjligt. Vi pratade mycket om det, att alla scener skulle få vara hela vägen, sa hon.

”En svår människa”

Det var inte heller lätt för att hitta sitt eget personliga sätt att gestalta den udda rollpersonen.

– Det är en väldigt svår människa att gå in i och hitta, och väldigt ensamt. Folk tror att jag och Micke har jobbat ihop i över ett år men det har vi inte. Vi jobbade tillsammans rätt intensivt i första filmen, sen har jag mest varit ensam i de andra två, sa Noomi till Nöjesbladet under förra veckans presskonferens.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd – handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Noomi Rapace

ÄMNEN I ARTIKELN

Noomi Rapace

Skavlan