Filmrecensioner

Fenomenal Streep i mörkt bittert drama

Av: 

Jens Peterson

FILM

DRAMA Naturligtvis är Meryl Streep fenomenal som monstruös moder i den här familjeuppgörelsen. En mörk, cynisk, bitter och bitvis rolig film. Rollen som den tablettmissbrukande cancersjuka mamman har i Sverige gjorts av Marie Göranzon och Ann Petrén.

Det finns ett par svårigheter med att filma teaterpjäser. Det ena löser de bra här. Det känns aldrig instängt eller stillastående. Många scener flyttas utomhus eller till bilar som rör sig genom präriens Oklahoma.

Problem två är svårare. Välskrivna pjäser har ofta suverän dialog, med vassa genomtänkta formuleringar. På teatern drar de ner skrattsalvor, på bioduken kan de kännas alltför skrivna. Det är lättare att låta teatralisk på scen än på film. Tracy Letts pjäs har just den där sortens koncentrerad konfrontation med kvickt koreograferade gräl. Stundtals blir det mer skådespelarshow än gripande drama. Som en brottningsmatch, även bokstavligt.

Tracy Letts har själv överfört sin pjäs till filmmanus, och tidigare har hans ”Bug” och ”Killer Joe” filmats. Han gör den platta mellanvästern till spelplan för stora känslor och bisarrt uppskruvade personer.

”En familj – August: Osage county” påminner om teaterklassiker där släktingar gör upp. ”Tre systrar”, ”Lång dags färd mot natt” eller stycken av Lars Norén och Sam Shepard. Shepard har en liten roll i filmen, den som sätter allt i rörelse.

Det kretsar kring en begravning, anledningen att de tre systrarna för första gången på länge ses hemma hos mamma. Dit kommer också deras moster med make och son. Av de tre systrarna har en kris i äktenskapet, den andra har förlovat sig med ännu en man och den tredje har träffat någon som hon inte vågar berätta om för de andra.

Här finns många lager av hemligheter. Filmen berättar snabbare än teaterpjäsen. Meryl Streep som modern och Julia Roberts som hårdaste dottern har de mest spektakulära scenerna, men ”En familj” har även sevärda Chris Cooper, Benedict Cumberbatch och Margo Martindale.

Det är över 40 grader varmt i Oklahoma i augusti. Ingen svalka, ingenstans att komma undan hettan och de glödande attackerna från kvinnor som känner sig svikna. Självförakt och hånfullhet går i arv, en evigt puttrande bitter brygd.

Bonus

SE DEN HÄR OCKSÅ: ”American hustle” är en skicklig uppvisning av briljanta Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence och Bradley Cooper. Kupp på 1970-talet.

VISSTE DU? Tracy Letts som ­skrivit ”En familj” är också skådespelare, och han har bland annat synts i ”Homeland”, ”Prison break” och ”Ögonblick av lycka”.

JUST NU: Förbereder sig Meryl Streep och Julia Roberts för ­söndagens Oscarsgala där de är nominerade i varsin kategori. Streeps 18:e nominering.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner