Anita Lindblom: ’Jag har bröst – det har inte hon’

Rasar mot att Noomi Rapace ska spela henne i nya filmen

”Sånt är livet”-sångerskan Anita Lindblom är rasande på den kommande filmen om hennes och boxaren Bo Högbergs skandalomsusade liv ihop.

I en radiointervju totalsågar hon projektet – och valet av världsstjärnan Noomi Rapace.

– Jag har bröst och det har inte hon, säger Anita Lindblom i ”Sommarsamtalet i P1”.

”Det här är superskandal”. Så beskriver ”Sånt är livet”-sångerskan Anita Lindblom, 74, de långtgående filmplanerna om hennes och boxaren Bosse ­Högbergs relation.

Lindblom sågar manusförfattaren Peter Birro och skådespelerskan Noomi Rapace som är tänkt att porträttera henne i ”Knockout” (där Noomis ex-make Ola Rapace gör Högberg-rollen). Hon har uppfattat Birros manus som en ­”Bonnie and Clyde-historia” kring det ökända parets skandaler.

”Hon är liten”

– För det första är hon ­inte alls lik mig. Hon är liten. Jag har bröst och det har inte hon, säger Anita Lindblom i ”Sommarsamtalet i P1”.

Den tidigare påtänkta ­regissören Catherine Hardwicke (”Twilight”) ville träffa Lindblom för ­research, men då krävde sångerskan att se Birros ­manus och mötet ägde aldrig rum. Numera har Hardwicke hoppat av projektet.

– De vet ingenting om mig. Det är bara något som den där Birro har hittat på, fortsätter Anita Lindblom.

Sångerskan medger att hon är förbannad och anser att filmprojektet inte görs av kärlek till henne och Högberg. Hon anklagar ­producenterna för att enbart vilja tjäna pengar på hennes levnadshistoria.

”Det är skamligt”

– Det är skamligt och omoraliskt, säger hon.

Hon antyder att hon vill sätta käppar i hjulet på ­produktionen.

– Det blir inte som de tänkt sig för jag sitter inne med ­synopsis, säger Anita Lindblom.

En av filmens producenter, Malte Forssell, förklarar att det är oklart ifall ”Knockout” kan göras utan Lindbloms medgivande. Samtidigt lyfter han fram ­exemplet ”Social network” som gjorts utan verkliga ­personers ­välsignelse.

– Vi vill förstås helst ha Anitas gillande. Vi har försökt arrangera ett möte med ­henne. Det är svårt att göra alla glada. Hon tycker kanske inte att den perioden i livet är ­lika intressant som vi tycker, säger Malte Forssell till Nöjesbladet.

Lindblom var gift med Högberg 1966 till 1970. De bråkade, de jagades av Interpol för skattebrott och gömde sig i Frankrike. Där bor Lindblom fortfarande. Högberg dog 2005.

I nuläget är ”Knockout” framskjuten på obestämd tid på grund av ­skådespelarnas ­utlandskarriärer.

Nöjesbladet har sökt Peter Birro, Ola Rapace och Noomi ­Rapace utan resultat.

Anita & Bosse var skandalomsusade

Bosse Högberg blev omskriven som brutal slugger och skandalomsusad kvinnokarl.

Den stormiga romansen med sångerskan Anita Lindblom var en av de mest omskrivna i slutet på 60-talet, dåtidens svenska motsvarighet till David och Victoria Beckham. De var gifta mellan 1966 och 1970.

Förre europamästaren i lätt mellanvikt var också en av Sveriges största boxare genom tiderna. Bosse Högberg gjorde sig känd som en av de tuffaste svenskar som någonsin stått i en boxningsring.

Gjorde proffsdebut redan 1962, och blev europamästare fyra år senare. Samma år gifte han sig med Anita Lindblom.

Förlorade mästartiteln 1966 till fransmannen Yolande Leveque som slog av Högbergs käke i första ronden. Trots skadan fortsatte Högberg fighten i 14 ronder.

Var en av Sveriges populäraste schlagerartister under 1960-talet. Spelade in succén ”Sånt är livet” 1961.

Hade en lång rad hits. Mellan 1962 och 1975 hade hon 27 låtar på Svensktoppen.

Hamnade i skatteknipa och flyttade till Frankrike mot slutet av 1960-talet. Återvände till Sverige på 1970-talet och spelade in filmen ”Rännstensungar”, och gjorde en krogshow på Hamburger börs.

Levde med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström under en tid.

Numera bor hon fortfarande i Frankrike. Bosse Högberg är död sedan 2005.

Så lika är de två paren i verkligheten

Stormiga äktenskap: ­Rapace- äktenskapet var stormigt och tog slut efter tio år. ­”Vi är båda ganska intensiva och det kan bli rätt explosivt. Vi bråkade en hel del”, säger Noomi Rapace till The Telegraph Magazine. 1971 separerade Högberg och Lindblom efter upprepade bråk.

Kändisfaktor: Liksom Högberg/Lindblom tillhör ex-makarna Rapace toppskiktet av den svenska kändiseliten, särskilt efter utlandskarriärerna. Deras privatliv hårdbevakas ­bitvis på samma sätt som deras filmiska motparters liv ­bevakades då.

Skandalfaktor: Ola Rapace har dömts för ringa narkotikabrott. Både Bosse Högberg och Anita Lindblom hamnade i skattetrassel. Lindblom ställde in en folkparksturné på grund av krånglande nerver 1968. Dåliga nerver och ständiga sammanbrott gick som en följetong i medier.

1967 bröt sig en f.d. fästman in i Lindbloms sovrum och sköt mot Högberg med ­gas­pistol.

Publisert: