Sevärd rymdsaga med bra skådisar

avJens Peterson

Foto: Foxmovies.se
rolig resa Science fiction-äventyret ”The Martian” är optimistiskt och humoristiskt.

SCIENCE FICTION Det är mycket science. Och en rejäl dos fiktion när amerikanske astronauten Mark Watney lämnas ensam på Mars.

Jag förstör inte handlingen nu. Det här sker alldeles i början. En expedition på Mars där sex astronauter ska tillbringa flera månader. En plötslig storm drabbar dem och befälhavaren Melissa Lewis bestämmer att de ska evakuera planeten. På väg tillbaka till farkosten träffas Mark av något i vinden och blåser bort. De andra tror att han är död och börjar den långa återresan.

Vi ser Mark vakna och skadad ta sig tillbaka till baslägret. Där finns läkemedel och bekvämligheter och mat. Som räcker ett tag. Men det tar fyra år att skicka någon att hämta honom och ingen vet att han lever.

Det är upptakten. Vetenskapsmannen Mark börjar hitta på sätt att överleva och försöka få igång kommunikation med Houston.

Robinson Crusoe för rymdåldern. Det krävs mycket uppfinnningsrikedom. Matt är biolog och allmän oppfinnar-Jocke så han klarar mer än en genomsnittlig biobesökare.

Ridley Scott lyckas berätta underhållande och fängslande, trots att en stor del av filmen visar en man som pratar för sig själv. Som alla duktiga astronauter rapporterar Matt i en sorts videologg, och visuellt är ”The Martian” en fin 3D-upplevelse som ger känslan av att vara på en annan planet.

Växlat med vad som händer på jorden, och på rymdskeppet där hans kolleger glider genom universum.

Men det tar tid. Månader går och tålamod prövas både här och där.

Filmen lever tack vare bra skådespelare. Matt Damon i huvudrollen som Mark bär berättelsen och engagerar oss som en hygglig kille i en ohygglig knipa. De andra rollerna är mycket mindre men befolkade av proffs som drar oss in i dramat. Jessica Chastain spelar stadiga befälhavare Lewis med förkärlek för 1970-tals disco. ”Waterloo” med ABBA används originellt i ett jublande sammanhang.

Det har gjorts märkligt många dåliga filmer kring Mars. ”The Martian” vänder planetens filmförbannelse och är en sevärd saga, med humor. En optimistisk bild av rymdresor och Nasa kommer samtidigt med officiella rapporter om att det finns vatten på Mars. Att bli kvarlämnad på en öde planet låter som vår värsta mardröm, men ”The Martian” ser ändå ut som en värvningsfilm för rymdprogrammen.

ARTIKELN HANDLAR OM