Ulrik Munther tävlar i Cannes: ”Coolare än Eurovision song contest”

avJan-Olov Andersson

Även svensksuccén ”Kung Fury” klar för filmfestivalen

1 av 3 | Foto: Zentropa
Ulrik Munther i ”Efterskalv”.

Ulrik Munthers skådespelardebut ”Efterskalv” tävlar i årets Cannes-festival.

– Det ska bli fantastiskt kul. Att åka till Cannes är ju coolare än Eurovision song contest, säger den 21-åriga popstjärnan.

Jämförelsen kommer förstås för att en stor del av svenska folket känner honom just från Melodifestivalen. Han kom trea både 2012 och 2013.

– Just då hade jag givetvis velat vinna och tävla i ESC, men nu har jag gått vidare, nu känns Cannes-festivalen coolare, säger han.

Filmen ”Efterskalv” handlar om 17-årige John som kommer hem till sin far efter att ha avtjänat tid i fängelset för att ha mördat sin flickvän. Men i det lokala samhället är hans brott varken glömt eller förlåtet.

”Det är en mörk historia”

Den tävlar i Quinzaine des Réalisateurs/Director's Fortnight, den finaste sidosektionen i Cannes-festivalen.

Det var i den som Ruben Östlunds ”Turist” började sitt segertåg över världen genom att vinna andra pris, Jurypriset, i fjol.

– Jag har aldrig varit i Cannes… blir det sol och bad, eller? Allvarligt talat, det här känns som ett kvitto på att det är en bra film. Och det är en mörk historia, den kan behöva den push som ett festivaldeltagande innebär.

Hur hamnade du i filmen?

– Bra fråga… Regissören Magnus von Horn hade sett mig i SVT, jag antar dokumentärserien ”Big in Japan” och kanse någon musikvideo och tyckt att jag var intressant på något sätt. Han har pratat om att han har sett ”något mörkt i mina ögon”.

– Jag fick provfilma och läsa manus och då var jag fast, nu kör vi, tänkte jag.

Hur var det att göra filmen?

– Väldigt annorlunda jämfört med musikvideor, förstås. Vi repade mycket innan inspelningen, för den gjordes på gammaldags film, så vi kunde inte ta hur många tagningar som helst. Jag hade aldrig funderat på skådespeleri förut, det här lockade fram mycket tankar och känslor.

Vad tror du dina unga kvinnliga beundrare kommer att tycka om filmen?

– Det får vi se, det är inte Disney Channel direkt.

Gardells texter

Det blir en hektisk period för Ulrik Munther i maj. Samma dag som filmfestivalen startar, 13 maj, släpper han också sin nya skiva ”Allt jag ville säga”. Han har skrivit låtarna, Jonas Gardell står för texterna.

Regissören till hans film, Magnus von Horn, har tidigare varit Guldbagge-nominerad för kortfilmen ”Utan snö”. Detta är hans långfilmsdebut. Han är utbildad vid den Polska internationella filmskolan i Lodz. Filmens fotograf är Lukasz Zal, nyligen Oscars-nominerad för bästa foto till ”Ida”.

Även ”Kung Fury” får åka till Cannes

Ännu en svensk film visas i Quinzaine des Réalisateurs/Director's Fortnights kortfilmssektioin.

”Kung Fury” är en actionkomedi av David Sandberg, filmentusiast från Umeå. Regissören spelar själv huvudrollen, polisen och kung fu-mästaren Kung Fury som sänds tillbaka i tiden för att möta Adolf Hitler.

Denna 30 minuter långa och galna kärleksförklaring till 1980-talets actionfilmer har finansierats genom en av de mest framgångsrika Kickstarter-kampanjerna någonsin, den har hittills fått in över 630 000 dollar.

Komikerna Björn Gustafsson och Magnus Betnér spelar nazister i filmen. Titelmelodin framförs av David Hasselhoff.

Cannes-festivalen pågår 13-24 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM