Alexander Skarsgård: ”Galet att sexism fortfarande finns”

avDante Thomsen

Lyfter Sverige som ett bra exempel

1 av 4 | Foto: Victoria Will/TT
Alexander Skarsgård.

I sin nya film spelar Alexander Skarsgård en 35-årig man som har en relation med en 15-årig flicka.

Nu går den svenska skådespelaren återigen till attack mot sexismen.

Alexander Skarsgård, 38, är aktuell i den nya filmen ”The diary of a teenage girl”, där den svenske skådisen spelar en 35-årig man som har en relation med sin flickväns 15-åriga dotter.

I en ny intervju med Buzzfeed berättar han bland annat varför han intresserade sig för ”The diary of a teenage girl”.

– Manuset fick mig att inse hur få filmer som handlar om hur det är att växa upp ur en kvinnas perspektiv. Och de filmer som finns är ofta väldigt moraliserande eller pryda, säger han till Buzzfeed.

”Sverige är ett bra exempel”

Alexander Skarsgård, som tidigare uttalat sig kritiskt om sexism, beskriver också ojämställdhet som ett mycket stort problem.

– Det är bara att titta på hur få kvinnliga filmskapare det finns. Men jag är optimistisk, saker och ting håller på att förändras vilket de måste göra.

Alexander Skarsgård får också frågan om vad feminism betyder för honom.

– Jag vet inte hur jag ska definiera ordet men jämlikhet mellan könen borde inte vara ett problem. Jag tycker att det är galet att det fortfarande är ett problem år 2015. Men som sagt, jag tror att det håller på att ändras. Jag växte upp i Sverige och jag tycker att det är ett bra exempel på ett land som är ganska progressivt när det kommer till jämlikhet och lika rättigheter mellan könen.

ARTIKELN HANDLAR OM