Filmrecensioner

Felicity Jones & Armie Hammer är ett rart par

Stjärnorna bär en konventionell film om historisk kvinnokamp

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

En kvinna bland män

Regi Mimi Leder, med Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux.


FILMRECENSION. Den 8 mars är internationella kvinnodagen.

Så lämpligt då att en av biopremiärerna handlar om ett rättsfall som fick stora konsekvenser för kvinnor i USA – även om det utkämpades för en mans räkning.

DRAMA. Det börjar med en färgklick mitt i en folkmassa som består av män i svarta och gråa kostymer, allt till tonerna av den gamla kampsången ”Ten thousand men of Harvard”. Poängen är tydlig från början – när Ruth Bader Ginsburg började som juridikstudent på 50-talet var det i en helt dominerande manlig miljö.

Det blev inte lättare senare. Eftersom ingen advokatbyrå ville anställa henne började hon undervisa i juridik. Men allt förändrades när hennes make Martin hittade ett fall som Ruth insåg hade potential att förändra alla lagar i USA som diskriminerade mot kvinnor.

Ginsburg blev sedermera medlem av USA:s högsta domstol och ett kulturellt fenomen, vilket speglades i den ännu mer sevärda dokumentären ”RBG” förra året.

Den här dramatiseringen av ett avgörande tillfälle i hennes karriär är skriven av en släkting till henne, Daniel Stiepleman. Det borgar för ett mycket välvilligt porträtt, som i regissörens händer vårdas på ett ytterst konventionellt sätt.

Det påminner en hel del om ”Marshall” (2017), som också skildrade en blivande medlem av högsta domstolen och ett avgörande medborgarrättsfall.

Men berättelsen är så pass intressant, och paret Jones/Hammer så rara ihop, att man likt en domare i valfri rättegångsfilm vill muttra ”I’ll allow it”. Det skadar heller inte med proffs som Sam Waterston och Kathy Bates i birollerna, den sistnämnda i rollen som kvinnosakskämpen Dorothy Kenyon.

”En kvinna bland män” går upp på bio i morgon, den 8 mars.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa biofilmerna som släpps direkt till din tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Justin Theroux

Armie Hammer

Ruth Bader Ginsburg

USA