Dystert drama om polskt trauma

Alicjas make försöker få henne att minnas.
Alicjas make försöker få henne att minnas.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Kvinnan som glömde sitt förflutna
Regi Agnieszka Smoczyńska, med Gabriela Muskala, Lukasz Simlat, Malgorzata Buczkowska.

DRAMA En kvinna går ut ur en tågtunnel och klättrar upp på perrongen i Warszawa. Trasig, förvirrad. Hon sätter sig och kissar bland de väntande passagerarna.
Efter den öppningen fortsätter filmen två år senare. Alicja har inga minnen av sitt tidigare liv, men efter ett polisingripande träffar hon en läkare som övertalar henne att vara med i tv. Då blir hon igenkänd. Det visar sig att hon har man och en liten son, hennes föräldrar hör av sig och hämtar henne till den fina villan på landsbygden där hon bott.
Bit för bit försöker omgivningen påminna henne om det tídigare livet som KInga; som lärare, som mamma, som maka. Själv vill hon bara få nya id-handlingar och fly tillbaka till Warszawa. Några händelser triggar minnen, och vi får veta vad som har hänt. Hennes man är bitter sammanbiten.
Gabriela Muskala, som också är en av manusförfattarna, har stark intensitet i huvudrollen i ett dystert drama om att bryta loss från omgivningens förväntningar. Det finns en traumatisk händelse som löser upp låsningarna, men filmen och Alicja lämnar oss också med en del frågetecken och luckor att fylla i.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN