Brie Larson glöder som Captain Marvel

Captain Marvel är ett välgjort äventyr

Captain Marvel spelas av Brie Larson.
Captain Marvel spelas av Brie Larson.

Captain Marvel

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Regi Anna Boden/Ryan Fleck, med Brie Larson, Samuel L Jackson, Jude Law, Annette Bening, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Clark Gregg.


ÄVENTYR Det börjar med en mardröm. Vers ser skräckbilder. Hon ligger skadad på marken och blöder blått blod ur näsan. Hon ser en äldre kvinna men vet inte vem det är eller varför kvinnan är betydelsefull.

Brie Larson spelar Vers och Annette Bening är den äldre kvinnan. Vers går direkt ur drömmen till fysisk träning med sin lärare, en militär spelad av Jude Law. Vi är på planeten Hala, men också i Marvels filmvärld som lockar de bästa av skådespelare.

Film nummer 21 i Marvels superhjälteuniversum, där figurerna i Avengers dyker upp var för sig eller tillsammans. ”Captain Marvel” tar oss tillbaka till en begynnelse.

Ädla krigarhjältar. Det är så Vers beskriver sitt folk cree, som bor på planeten Hala. Vers skolas att strida och får lära sig om det mångåriga kriget mot fienderna skrulls. Hon skickas ut som en av soldaterna i en styrka som ska frita en spion, men något går fel och efter en massa inledande action hamnar Vers på jorden.

Captain Marvel har glöd i nävarna

Där är det 1995. Vers stöter på agenterna Fury och Coulson, vilket betyder att skådespelarna Samuel L Jackson och Clark Gregg blivit digitalt föryngrade vilket inte ser helt övertygande ut. Annars är det ett välgjort äventyr i serien, med Brie Larson som intressant huvudperson med glimt i ögat och glöd i nävarna.

Gradvis får hon veta mer om sina mardrömmar. Vi ser flashbacks av henne som stridspilot och en liten flicka som vägrar att ge upp trots mycket motstånd. Vers har fått utomjordisk träning att behärska sina speciella krafter, men det krävs mer mänskliga egenskaper för att få full slagstyrka.
Intrigen är lagom raffinerad och komplicerad, med några matskedar humor. Skrulls, som följer efter Vers till jorden, har den egenskapen att de kan kopiera andra varelsers utseende, ungefär som Tom Cruise rollfigur i ”Mission: Impossible”. Det är en tacksam genväg för filmmakare att skapa spänning.

Marvel har lyckats med sin mix

Det glöder om Brie Larsons ”Captain Marvel” och i eftertexterna får vi en försmak av hur det fortsätter i ”Avengers: Endgame”. Det är många krafter att balansera, men hittills har Marvel lyckats med sin mix. Tunga skådespelare ger styrka åt de lättaste serietidningsäventyr.

Publisert:

LÄS VIDARE