Mejla

Stefan Hedmark

Det ska vara blågula rysningar på bio i år

Stora Hollywoodstjärnor behövs inte för succé

Dilan Gwyn i ”Andra sidan”.
Dilan Gwyn i ”Andra sidan”.

FILM

KRÖNIKA. Spöken och monster är ett säkert kort att locka tillbaka biobesökarna med.

I år är det tydligare än någonsin.

Och rysningarna är ovanligt blågula.

Det kanske är lite tidigt att börja prata om halloween två veckor i förväg, men julpyntet är väl snart på väg upp i butikerna ändå, så jag passar på nu.

Biograferna går igenom deprimerande tider (snällt beskrivet) nu och man blir inte mycket muntrare när man tittar på vad det är som leder biotoppen i Sverige och USA. Här är det en film om musikaliska penntroll och i USA är det en tramskomedi med Robert De Niro där han spelar en gubbe som ligger i fejd med sin dotterson.

Visst finns det bra filmer som går upp på bio, och du hittar dem om du håller koll på vad kritikerna tipsar om. Men det är tydligt att det råder brist på riktigt bra, breda filmer just nu. I dess frånvaro gäller det för biograferna att försöka skrapa ihop intäkter med hjälp av det barnvänliga.

”The craft: Legacy”.

Skräck är traditionellt pålitligt

Men även filmer som vänder sig till en lite vuxnare publik kan öppna plånböcker. Skräck är traditionellt pålitligt och behöver inte stora Hollywoodstjärnor för att bli kassasuccéer.

När jag tog en titt på SF:s kommande bioutbud häromdagen märkte jag ett nytillskott, ”The craft: Legacy”, en uppföljare till häxfilmen ”Den onda cirkeln” (1996). Den kommer att konkurrera om halloweenbesökarna med skräckisen ”Come play”, om ett monster som utnyttjar vårt beroende av smartphones.

Matilda Gross i ”Nelly Rapp – monsteragent”.

Fast frågan är om inte svenska filmer roffar åt sig all uppmärksamhet den här gången. En vecka före halloween har två filmer med rysligt tema premiär, ”Nelly Rapp – monsteragent” och ”Andra sidan”. Den förstnämnda ser ut att kunna locka den breda familjepubliken med klassiska filmmonster och Johan Rheborg som Nelly Rapps mentor Hannibal.

Kaxiga i en intervju

”Andra sidan” siktar på hårdare rysningar, för ”Conjuring”-publiken. Regissörerna Oskar Mellander och Tord Danielsson är kaxiga i en intervju i filmtidskriften Point of View och kallar ”Andra sidan” ”den första riktiga svenska skräckfilmen”.

Förtjänar de bus eller godis? Det bestämmer ni nästa vecka, kära publik, då filmen har premiär.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Det är upp till Netflix att rädda Oscarfesten

ÄMNEN I ARTIKELN

Skräckfilmer