Pippin hjälper Naomi Watts ur mörkret

Udda kamrat i verklighetsbaserade dramat ’Penguin Bloom’

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Penguin Bloom

Regi Glendyn Ivin, med Naomi Watts, Andrew Lincoln, Jacki Weaver.


FILMRECENSION. Det är andra gången vi ser Naomi Watts åka på semester till Thailand i en film.

Vid båda tillfällena har hennes liv slagits i spillror.

DRAMA. Båda berättelserna är verklighetsbaserade. Den första filmen, ”The impossible” (2012), skildrade en familj som drabbades av tsunamin 2004. ”Penguin Bloom” är inte lika drabbande, men har ändå en intressant historia.

Den australiska familjen Bloom befinner sig på semester i Thailand när olyckan är framme. Ett räcke brister och mamma Sam (Naomi Watts) faller flera meter och bryter ryggen. Skadan är så svår att hon blir förlamad i nedre halvan av kroppen.

Ser ingen mening med livet

En tid senare möter vi familjen i vardagen. Sam är deprimerad och vill helst inte göra något. Trots att hon har en make som älskar henne och tre söner ser hon ingen större mening med livet. Hon vill helst bli lämnad ensam med sina mörka tankar som sällskap.

Naomi Watts i ”Penguin Bloom”.
Naomi Watts i ”Penguin Bloom”.

Det är ett oerhört bekant upplägg om en person vars liv förändras dramatiskt. Antingen måste hon acceptera sitt öde och försöka göra det bästa av det, eller gå under. Eftersom paret Bloom skrev en bok om Sams kamp anar vi att hon hittar en väg ut ur mörkret.

Den vägen är delvis förväntad; maken Cameron (Andrew Lincoln) vägrar ge upp, pushar henne på alla sätt och hittar en aktivitet med potential som hon motvilligt provar på.

Vad som är mindre förutsägbart är vilken praktisk och symbolisk roll en liten fågel hade. Familjen tog hand om en skadad flöjtkråka som sönerna döpte till Penguin (den var svartvit som en pingvin) och som snabbt blev en populär extra familjemedlem.

”Penguin Bloom”.
”Penguin Bloom”.

Enligt formulär 1A

Den delen av filmen bidrar med en extra kick i en berättelse som annars hade riskerat att bli lite väl rutinartad. De läxor som Sam lär sig om vad som krävs för att ta sig ur ältandet, den själviskhet som depressionen skapar, är enligt formulär 1A.

Men det är ett gott, rart hantverk, med fina skådespelarinsatser. Jacki Weaver har en rolig biroll som Sams tålamodsprövande mor och den forna ”Walking dead”-stjärnan Lincoln är stabil som maken. Framför allt är det här Naomi Watts film; hon är strålande. Men de sju flöjtkråkorna som spelar Penguin är (f)jädrigt värdiga motspelare.

”Penguin Bloom” har biopremiär på fredag, den 12 februari.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE