Mer kattguld än guld – trots hyllningarna

Michelle Yeoh glänser, resten av ”Everything everywhere all at once” gör det inte

”Everything everywhere all at once”
”Everything everywhere all at once”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Everything everywhere all at once

Regi Daniel Kwan och Daniel Scheinert, med Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, Jenny Slate, Harry Shum Jr, Jamie Lee Curtis


FILMRECENSION I hyllade och inkomstbringande indiefilmen "Everything everywhere all at once" utforskar Michelle Yeoh multiversum.

DRAMA/ACTIONKOMEDI Bästa Bond-bruden, actionstjärna, akrobat. I hyllade indiefilmen "Everything everywhere all at once" – regisserad av duon som går under namnet "Daniels" – glänser Michelle Yeoh både som komiker och stuntkvinna, i en hyllning till den sorts Hong Kong-action allt började med. Resten av filmen? Mer kattguld än guld, trots allt surr. 

Här spelar Yeoh kinesisk-amerikanska Evelyn, som trasslar med Skatteverket (särskilt en kvinna spelad av Jamie Lee Curtis), dotter (Stephanie Hsu) och äktenskap – och snart också med ett multiversumäventyr där hon är den enda som kan rädda världen. I farten stöter hon på parallella liv hon hade kunnat leva, och får göra upp med meningen med livet.

Det är kul med oldschoolaction, respektlös genreanarki och alla visuella trix och tics – men hela bygget sänks av ett låtsasdjupt livsfilosoferande som sällan höjer sig över vattenpölgrunt. Sensmoral: var nöjd med det du har och se det vackra i världen. I kombination med pojkrumsbarnsliga buttplug- och dildoskämt? Tack, men nej. Om man vill se någon smartare och mer berörande förälder/barn-uppgörelse som på senaste rört sig kring det övernaturliga rekommenderar jag istället animerade "Röd", Céline Sciammas "Lilla mamma" och "The Adam project" – och vill man se oldschoolaction med Michelle Yeoh finns ju det sen gammalt.


Visas på bio.

Publisert:

Ämnen i artikeln