En bitterljuv tripp längs minnenas allé

”Swan song”.
”Swan song”.

FILMRECENSION Udo Kier berör som en åldrande frisör som lämnar sitt äldreboende för att fixa en död kvinnas hår – och möter det förflutnas spöken i en småstad som har förändrats.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Swan song
Regi Todd Stephens, med Udo Kier, Jennifer Coolidge, Linda Evans, Michael Urie, Ira Hawkins, Stephanie McVay.


DRAMA Den kultige tyske filmlegendaren Udo Kier spelar en åldrande, flamboyant frisör som tar ett sista jobb – och en melankolisk tripp längs minnenas allé i en småstad som har förändrats – i Todd Stephens bitterljuva ”Swan song”.
Pat Pitsenbarger (en figur inspirerad av en verklig person i regissörens hemstad Sandusky, Ohio) lever ett dystert liv på ett ålderdomshem när en advokat erbjuder honom en stor summa pengar för att fixa håret på det avlidna lokala societslejonet Rita Parker Sloan (”Dynastins” Linda Evans), som brukade vara Pats viktigaste kund.

Pat, uppenbarligen sårad av något, fnyser att de borde ”begrava henne med dåligt hår”, men ångrar sig, rymmer från hemmet och ger sig ut på en både vimsig och vemodig stadsvandring. Bland gamla kunder och rivaler, vänliga främlingar, en döende gayklubb och spöken ur det förflutna.

Filmen har sina knöligare partier, men den har ett stort hjärta, och Kier berör mycket som en man som först på ålderns senhöst upptäcker en ny, mer accepterande värld, som han själv var med och formade men nu är för gammal och svag för att hinna leva i.


”Swan song” har biopremiär den 15 oktober.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN