Old school om high school

”Mean girls” underhåller – men hade kunnat göras smartare

Uppdaterad 2024-01-17 | Publicerad 2024-01-12

”Mean Girls”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Mean girls

Regi Samantha Jayne och Arturo Perez Jr, med Angourie Rice, Reneé Rapp, Auliʻi Cravalho, Jaquel Spivey, Avantika, Christopher Briney, Tina Fey, Tim Meadows


FILMRECENSION. Tina Fey-skrivna klassikern "Mean girls" från 2004 blev musikal på Broadway för några år sedan, och nu har musikalen i sin tur filmatiserats.

KOMEDI/MUSIKAL. Filmen från 2004 har blivit en klassiker, som via popkulturreferenser, memes och TikToks fortsätter att få fans i nya generationer. 2017 omvandlades "Mean girls" också till en musikal, som nu i sin tur blivit filmatiserad.

Igen är det Tina Fey som skrivit manus, och historien är densamma: Cady (Angourie Rice) lämnar savannen och hemskolningen i Kenya, och hamnar på en plats där oskrivna regler och djungelns lagar gäller: North Shore High School i USA. 

Runt borden i matsalen sitter de vanliga klickarna: sportkillarna, nördarna, skoltrötta stoners – och, skolans allra ytligaste drottningar. The Plastics (Reneé Rapp, Avantika och Bebe Wood). Cady är ett lätt och vilset byte, men adopteras snabbt av två av skolans freaks: Janis (Auli'i Cravalho) och Damian (Jaquel Spivey), som visar sig ha ett förflutet med The Plastics ledare.

Hämnd planeras, dubbelspel spelas, förbjuden kärlek bubblar och kaos utbryter. 

Då som nu är "Mean girls" en sedelärande historia om att inte tappa bort sig själv i jakten på popularitet eller killar. Då som nu är det lite av en moralkaka som håller osminkade tjejer i flanellskjorta och bekväma skor några snäpp högre än dem som har djupa urringningar och läppglans – och fortfarande är utgångspunkten att något av det värsta man kan göra mot en tjej är att få henne att gå upp i vikt (zzzz), och att tjejer har svårt att komma överens (zzzz). 

Med tanke på titeln är det sistnämnda kanske svårt att komma undan, men hur underhållande "Mean girls" än är – och det är den, också – hade jag nog förväntat mig en smartare uppdatering.

När så mycket populärkultur riktad till flickor och kvinnor i alla åldrar handlar om systerskap, när röda mattor och sociala medier är fulla av kända och okända kvinnor som backar varandra känns old school-konceptet med tjejer som skitsnackande kattor nästan apart.

Men ja, kan man lägga det åt sidan och leva med det generiska musikaltrallandet finns en hel del att ha roligt åt – och särskilt Jaquel Spivey är filmens största behållning. Mysigt också att se Jenna Fischer som Cadys mamma! 


Visas på bio.


"You are so not invited to my bat mitzvah"

Passa även på att se...

... "You are so not invited to my bat mitzvah". Rolig, varm och rar, och handlar också om vänner som tappar bort sig själva och varandra..

Visste du att...

... Reneé Rapp, som spelar The Plastics-ledaren i filmen också spelade samma roll i musikalen på Broadway?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln