Disney-nostalgi för 2020-talet

”Önskan” tittar både bakåt och framåt i tiden

Publicerad 2023-12-08

”Önskan”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Önskan

Regi Chris Buck och Fawn Veerasunthorn, med originalröster av Ariana DeBose, Chris Pine, Alan Tudyk och Angelique Cabral, och svenska röster av Peter Jöback, Daniela Rathana, Anton Olofsson Raeder och Frida Modén Treichl.


FILMRECENSION. En idealist, en nedfallen stjärna och en brokig vänskara tar strid mot en maktlysten kung.

ANIMERAD BARN- OCH FAMILJEFILM. Old school-Disney-logga, en bok som öppnar sig och "Det var en gång...".  "Önskan" slår direkt an en nostalgisk ton. Animationsstilen liknar den i "Snövit och de sju dvärgarna" och "Törnrosa", och handlingen är i princip en iscensättning av "Pinocchio"-sången "Ser du stjärnan i det blå". I övrigt är det mer uppdaterat. 

Tonåriga idealisten Asha upptäcker att kung Magnifico inte är den gode ledare han utgett sig för att vara, och inte har för avsikt att förverkliga de önskedrömmar han samlat in från riket Rosas invånare i särskilda ceremonier.

”Önskan”.

Han bara låser in önskningarna i sitt slott medan folket glömmer bort vad de en gång drömt om. Tills Asha visselblåser, själv gör en önskan så stark att en stjärna kommer till hennes hjälp – och de tillsammans med en brokig vänskara uppviglar folket med lagom mäktiga och stompiga kampsånger. 

Chris Buck (bl a "Frost") och Fawn Veerasunthorn har regisserat, Jennifer Lee (bl a "Frost") och Allison Moore har skrivit manus. Tillsammans har de åstadkommit varken mer eller mindre än ett småmysigt, småkul och småspännande familjeäventyr om att vi människor hör ihop och att förändring är möjlig om vi går ihop.

Helt ovälkommet känns det inte, 2023. 


Visas på bio, både på engelska och dubbad till svenska.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS