Harrison Ford ville att Han Solo skulle dö

avMagnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

”Tyckte att det vore bra för historien”

1 av 5
Nöjesbladets Magnus Sundholm träffar Harrison Ford.

HOLLYWOOD. När den första Star wars-trilogin satte punkt för mer än 30 år sedan sa Harrison Ford att han var trött på sin rollfigur och att Han Solo borde dö.

Ändå är stjärnan med igen när serien återvänder med ”The force awakens”.

– Enda anledningen att jag sa ja var att jag var arbetslös, säger han.

Ford ler snett, sådär som Indiana Jones eller Han Solo alltid gör. Från filmerna har vi lärt oss leendet inte är fullständig sanning, men vi vet också att det ligger något i det.

I mässhallarna i Los Angeles där Nöjesbladet träffar den oförskämt fräscha 73-årigen förklarar han uttalandet.

– Som vanligt tog jag rollen för min egen skull. Det var ett mycket bra manus och min rollfigur användes på ett utmärkt sätt.

– Det var också en skicklig regissör som jag länge beundrat och har varit kompis med.

Ford gör en kort paus.

– Men jag var faktiskt arbetslös.

”Ett lätt beslut”

Sen, som för att ytterligare klargöra något som orsakat så många spekulationer, lägger han till:

– Därför var det ett lätt beslut. Den passade in perfekt och jag var glad att göra filmen.

Han säger att mycket vatten har runnit under broarna sedan förra gången.

– Enda anledningen att du tror att jag inte ville göra rollen har med ett uttalande jag gjorde för 25 år sedan när jag sa att jag var trött på att dra på mig Han Solos dräkt.

– Sedan dess har den hängt längst in i garderoben och fått en rätt snygg look. När jag fick frågan tänkte jag att jag skulle prova den igen.

Trodde inte Han Solo skulle klara sig

Det visar sig att han den här dagen också förberett ett argument till varför han önskade livet ur Han Solo.

– Det berodde inte på att jag inte vill spela rollfiguren. Jag trodde inte att det skulle bli någon mer film och tyckte att det vore bra för historien om den mest cyniske figuren i sagan konverterade, om han började tro på kraften eller uppdragets ädla syfte och offrade sig. Jag tyckte att det skulle ge berättelsen lite tyngd.

Ford rycker på axlarna.

– Men George Lucas (”Star wars” skapare, reds anm), vägrade.

Stjärnan var inte säker på vad han hade att vänta när inspelningen av ”The force awakens” inleddes.

– Det kunde ha varit fånigt, men det var det inte. Det hjälpte att de hade mitt namn på omklädningsrummet (skratt). Men allvarligt, jag hade kul med Carrie (Fisher) och Mark (Hamill).

Starka medskådespelare

Ford säger sig ha blivit mäkta imponerad över de båda nykomlingarna, John Boyega och Daisy Ridley.

– John är en distinkt individ med en intressant bakgrund i Nigeria. Han är en skicklig serietidningstecknare och har en underbar känslighet när det gäller att få ner idéer på papper. Han är en fascinerande kille som kommer att ha en fantastisk karriär.

– Daisy är ett makalöst fynd. Bortsett från ett par tv-projekt har hon inte gjort mycket. Men hon har en otrolig närvaro och kan både vara stark och sårbar. Hon kommer säkert också att gå mycket långt.

Ser fram emot fansens reaktioner

Sedan starten 1977 har ”Star wars” blivit något av en religion med miljontals hängivna fans världen över.

– Jag är tacksam över gensvaret och ser fram emot reaktionerna på nya filmen. Samtidigt förväntar sig många samma inställning från mig. Jag har inte det. De ser det från framsidan, jag från baksidan. Jag älskar det, men för mig är det ett jobb, säger Ford.

Tillsammans med Indiana Jones är Han Solo hans mest ikoniska rollfigur. På frågan vilka likheter de har är Fords sneda leende tillbaka.

– Mig, säger han kort.

– De påminner om varandra.

Spelar cyniska outsiders

Sen skrattar han.

– De har luriga sidor, de är outsiders och de har en cynisk syn på saker och ting. Men på andra sätt är det mycket olika. Det jag tyckt varit spännande med Indy är att han är akademiker och upptäckare. Det gör att han hör hemma dels inom den intellektuella klassen, dels bland äventyrarna.

Efter att vi satt punkt är det som om Ford glömt att hylla mannen som gjort allt det här möjligt. För i dörren vänder han tillbaka.

– Indy och Han Solo är båda intressanta figurer och jag är glad att jag har fått spela dem båda. De kommer båda från George Lucas glödande fantasi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM