Högtryck hela filmsommaren

FILM

Maria, 12, och Stasse, 15, jobbar på lovet - spelar in barnfilmen Mötet

1 av 3 | Foto: Marie Richardson och Örjan Landström går igenom nästa tagning av barnfilmen Mötet . De spelar in en avskedsscen vid bryggan på halvön Mallenjarka utanför Kvikkjokk.

KVIKKJOKK

Irrfärder på kalfjället och skräckfyllda äventyr bland ravinerna.

Sommaren ser knappast ut som den brukar för Maria Gidlöf, 12.

– Det är ett spännande lov, säger den unga huvudrollsinnehavaren i långfilmen ”Mötet”.

Det klargröna vattnet ligger spegelblankt kring halvön Mallenjarka utanför Kvikkjokk. På en brygga står två föräldrar och tar avsked av sina respektive barn som är på väg ut på fisketur.

– Bryt, solen går i moln, ropar regissören Ingela Magner plötsligt.

Mycket ska klaffa på en filminspelning. Inte minst vädret. 12-åriga Maria Gidlöf från Östersund sätter sig tillrätta i motorbåten och väntar på nästa tagning.

18 invånare blev 36

Det lilla samhället Kvikkjokk med 18 invånare har ökat befolkningsmängden med åtminstone det dubbla nu i sommar. Här spelas delar av Ingela Magners nya barnfilm ”Mötet” in.

Filmen handlar om två barn som möts när deras föräldrar träffas via en kontaktannons. De ger sig ut på fjället för att fiska med fiskegubben Isak men plötsligt händer något som gör att de tvingas söka sig hem på egen hand.

Maria Gidlöf spelar Emma och Stasse Soulis gör den andra huvudrollen som Daniel. Bland de vuxna skådespelarna märks Marie Richardson, Örjan Landström och Göran Schauman.

Just i dag jobbar filmteamet med en avskedsscen vid bryggan.

– Det är underbart roligt att jobba med bra barnskådisar. Vi improviserar en hel del, säger Ingela Magner som också gjort filmen ”Selma och Johanna - en roadmovie”.

För Maria Gidlöf är det extra spännande. Det här är hennes första film och hon trodde knappt sina ögon när hon fick rollen som Emma.

– Jag blev jätteglad. Och det är roligare än jag trodde. Fast konstigt att man inte spelar in scenerna i ordning utan hullerombuller, säger hon.

15-årig veteran

Hennes motspelare Stasse Soulis är, sina 15 år till trots, rena veteranen i sammanhanget. "Mötet" blir hans fjärde långfilm efter ”Den bästa sommaren”, ”Hem, ljuva hem” och ”Alla älskar Alice”.

– Bortsett från myggen och det omväxlande vädret är det kul och vackert här i fjällen. Jag gillar verkligen att agera och stå framför kameran så det här är något jag vill satsa på, säger han bestämt.

I ”Mötet” får han dessutom jobba med gamla arbetskamraten Marie Richardson.

– Det var lite speciellt. I ”Alla älskar Alice” spelade Stasse min rivals son och nu plötsligt skulle han vara min son, säger hon med ett skratt.

Inspelningen av ”Mötet” sker i Kvikkjokk och i Vuoggatjålme under åtta sommarveckor och filmen har premiär i början av nästa år.

Karin Lindstedt