”Det blev mer puss än det skulle vara”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Torkel Petersson om att vara intim med Gustaf Skarsgård i ”Patrik 1,5”

1 av 2 | Foto: Foto: LOTTE FERVALL
Torkel Petersson får mycket uppmärksamhet från män efter rollen som Sven i i filmen ”Patrik 1,5”. ”Jag har fått ett och annat skumt mejl”, säger han.

Somliga biografägare tvekade inför bögtemat. Men efter snart 300 000 sålda biljetter är dramakomedin ”Patrik 1,5” en publiksuccé.

– Folks reaktioner har varit underbara. Och så har jag fått ett och annat skumt mejl till min Facebook-sida från män, säger Torkel Petersson, 39, och skrattar.

Vi träffades strax före premiären och med tanke på att homosexuell kärlek så sällan skildras i svensk film, förstod Torkel redan då att han och Gustaf nog skulle bli lite av gayikoner.

– Man kanske blir det på ett ytligt sätt. Jag läste någon blogg där det stod att ”äntligen avslöjas det att Torkel är bög, han har egentligen spelat bög i alla sina roller”. Jag kan bara garva åt det. Jag känner mig rätt trygg i min sexualitet.

”Ett fint budskap”

Torkel tycker det är lite småroligt med de ”skumma mejl” han fått från män, men framför allt gläds han nu åt alla positiva reaktioner på filmen. Och att den tycks fungera som den skulle, att vara underhållande med allvar i botten.

– Det finns ett fint budskap i den. Tillbringar man lite tid med i det här fallet ett par bögar, så förstår man sedan att de inte är så annorlunda eller ”läskiga”, att inte hela deras liv handlar om att knulla röv.

Hade du själv fördomar om bögar?

– Ja, det tror jag ... alla människor har nog det, det är bara en gradfråga. För mig handlade mest om detaljer. Att alla är fjolliga, att man direkt ser om någon är bög. Jag gjorde research och lärde mig mycket av debattboken ”Bögjävlar”, bland annat om skillnaden mellan olika typer av bögar.

Sven som du spelar dricker whiskey och lyssnar på country ...?

– Han är Svenssonbög, men vill nog vara lite åt bamsebögshållet.

(Enligt Torkel är en bamsebög en stor manlig kille med skägg).

Känner varandra väl

Många undrar, men Torkel tycker inte det var särskilt svårt att spela in intima scener med Gustaf Skarsgård.

– Jag känner ju honom väl. Och då man alltid vill optimera alla situationer, så blev det nog lite mer puss än det skulle vara och vad som är med i filmen ...

Publicerad: