4 x Arn

FILM

Aftonbladets filmrecensenter sätter plus på Arn!

Fattigmanshollywood

Det enda man tänker när man tittar är “210 miljoner, 210 miljoner, 210 miljoner”. Och, man får inte en oumph-upplevelse värd ens i närheten av det. Det är visserligen långt, långt ifrån “Tre solar”-uselt - men det är inte heller särskilt bra. Pengarna har inte hamnat på duken mer än i ett fåtal scener och i slutändan är “Arn”, hur bra det enligt svenska mått än ser ut, fattigmanshollywood med klassiskt yxig, svensk dialog. Jag hade mycket hellre sett 200 spännande, spretiga microbudgetprojekt.

Sevärt och spännande

Sevärd svensk storfilm som behåller tonen i Jan Guillous böcker. Mycket kärlek i idylliska bilder, men också några spännande stridsscener. Många bra skådespelare, i en berättelse som förmodligen blir ännu bättre i den längre tv-versionen. För ibland går det undan med mycket folk och händelser i 1100-talets Västra Götaland och Jerusalem.

Från hollywoodklass till lajvkänsla

Det är mycket som är snyggt gjort i den första filmen om Arn, så busslasterna med deg som har körts in i produktionen har absolut gett resultat. Särskilt scenerna från ”det heliga landet” har en air av äkta hollywoodklass över sig. Samtidigt är det något med dialogen i filmen som inte riktigt fungerar som det ska, och ibland kan jag inte – trots duktiga skådespelare – skaka av mig känslan av att bevittna ett gäng lajvare som har stämt träff på medeltidsveckan i Visby.

Klart sevärd med bra skådisar

Svensk äventyrsfilm i historisk miljö har ofta smakat kalkon. Minns hur Mikael Persbrandts frisyr i ”Tre solar” blev utskrattad redan när trailern visades.

Så the good news är att Arnfilmen aldrig lockar till hånfulla skratt. Här har de, för svenska mått mätt, många miljonerna verkligen använts på rätt sätt, för att locka till sig bra skådisar och få miljöer, kläder, rustningar och allt annat att se så trovärdigt ut som möjligt.

Action varvat med kärlek och lite historielektion på köpet. Konventionellt och aningen opersonligt berättat, men klart sevärt.