Rallybrudar kör rakt in i hjärtat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-10

Rallybrudar

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Svensk komedi av Lena Koppel, med Eva Röse, Marie Robertson, Maria Lundqvist, Björn Bengtsson, Claes Malmberg, Janne Carlsson, Johan Hedenberg m fl.

Svenskt 1960-tal och två unga kvinnor i Värmland har drömmar. Ulla har sökt sig till Torsby där jobbet som veterinär ger henne chans att köra bil fort på landsvägar. Birgitta vill därifrån och drömmer om Paris, allt för att slippa pappa bonden som vill att hon ska ta över gården och gifta sig med en tråkmåns. Genom att tävla i rally tillsammans kan båda förverkliga sina drömmar. Trots den gubbiga omgivningen.

”Rallybrudar” är mycket sevärd. Har en originell ton, som Lena Koppels förra film ”Bombay dreams”. Roligt och rörande, dråpligt och dramatiskt. Männen som känner sig hotade av kvinnornas drömmar rör sig på en skala från skrattretande töntar till otäcka övergrepp.

Eva Röse och Marie Robertson är mycket bra i de stora rollerna, fängslande, trovärdiga och nyansrika. Runt dem finns ett skickligt galleri. Maria Lundqvists bittra rökande kafévärdinna är mästerlig. Claes Malmberg, ”Loffe” Carlsson, Björn Bengtsson och Per Graffmann ger också tyngd åt färgstarka figurer. ”Rallybrudar” borde locka många biobesökare, men också uppmärksammas när det drar ihop sig till guldbaggar och andra galor.

”Sånt är livet” hörs som ett tema genom filmen. Några centralpersoner spelar i samma dansband, med Maria Lundqvist som sångare. ”Rallybrudar” har bensin i blodet och smakar Pucko och korv­kiosk, men som alla bra dansbandslåtar rör den hjärtat.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln