En fullträff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-12

Robin Hood Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

ACTION Glöm gröna kalasbyxor och skojiga hattar med fjädrar i. Du tror att du sett Robin Hood och kan den gamla historien. Men här finns ingen bågskyttetävling eller käcka killar som slåss med påkar på en spång över bäcken. Sherwood nämns bara som hastigast.

Det här har du inte sett.

Ridley Scott och Russell Crowe gör med Robin Hood-legenden som de gjorde med romarna i "Gladiator". Sätter in en påhittad figur i den verkliga historien, med Barnsdale som viktig spelplats.

Det geniala i nya Robin Hood är att den lägger händelserna lite senare än traditionellt, men det blir ändå starten på sagan Det inleds med slutet för Rikard Lejonhjärta, uppgiven efter korstågen, krigande i Frankrike. Det leder fram mot det tidiga 1200-talet och upproret mot kungamakten som skapade Magna Carta. En sorts demokratins födelse i England.

Rikard Lejonhjärta är inte den noble ädling han brukar vara i den här legenden. Han spelas av Danny Huston som en håglös härskare. Russell Crowes rollfigur Robin Longstride är en bågskytt i Lejonhjärtas armé. Tillsammans med sina kamrater hamnar han på flykt och klär ut sig till riddare.

I en scen förklarar Robin att det bara är klädedräkten som skiljer en riddare från fotfolket.

Muskulöst filmberättande, effektiv och spännande action med plats för drama. Ett par matskedar humor. Bitvis en krigsfilm, och den som väntar sig fredlösa som bor i skogen och gör räder mot överheten blir kanske snopen.

Musiken vävs snyggt in i helheten. Alan Doyle som spelar Allan i Dalen är en skicklig musiker och har med sig lutan i några scener. När Robin och Marion dansar hörs den vidunderligt vackra melodin "Women of Ireland", men Doyle har också skrivit nya sånger till filmen.

Doyle var tidigare medspelare på Russell Crowes soloalbum. Kevin Durand (Lille John) och Scott Grimes (Will Scarlet) var lagkamrater med Russell Crowe redan i hockeyfilmen "Mystery, Alaska" för tio år sedan. Muntra män som gör saker tillsammans.

Det är den femte filmen Ridley Scott och Russell Crowe gör ihop. Robin Hood liknar mest första fullträffen "Gladiator". Samma sorts intensitet, samma folkliga uppror mot en tyrann. Och samma utryme för skickliga skådespelare mitt bland alla specialeffekter, stuntmän och snyggt återskapade historiska platser. Cate Blanchett och Max von Sydow är mycket bra vid sidan av Russell Crowe.

En gammal matinehjälte har fått nytt blod. Det är mycket uppfriskande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln