Kollegorna om Alicia Vikanders succé

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Så hyllas svenska Oscarsvinnaren

1 av 4
Med Samuel Fröler i ”Till det som är vackert” 2009.

Karriären har lett spikrakt till toppen.

Men Alicia Vikanders tidigare kollegor är inte förvånade över hennes braksuccé.

– Hon har en stark drivkraft och är väldigt fokuserad, det är en av hennes stora tillgångar, säger regissören Ella Lemhagen.

Ella Lemhagen, 40 regisserade Alicia Vikander i filmen ”Kronjuvelerna” 2011. Hon väcktes tidigt i morse av beskedet om sin före detta kollegas Oscarsvinst.

– Det här är såklart jättejätteroligt. Helt enormt, men jag är inte förvånad. Jag vet hur fantastiskt duktig hon är och att hon blivit duktigare och duktigare för varje film hon gjort, säger hon.

Första gången hon träffade Alicia var under provfilmningen för ”Kronjuvelerna”. Då visste hon inte vem hon var.

– Hon var väldigt duktig och ville väldigt mycket. Hon har en stark drivkraft och är väldigt fokuserad, det är en av hennes stora tillgångar. Hon ger sig in i det till 110 procent. Hon var inte jätterutinerad, men redan då professionell.

”Kronjuvelerna” spelades delvis in i Litauen och varje vecka flög Ella och Alicia fram och tillbaka mellan inspelningarna.

– Vi satt bredvid varandra och brukade ta en fredagsöl på flyget hem. Hon är väldigt gullig, generös och lättsam, säger Ella Lemhagen.

”En annan värld”

Skådespelaren Samuel Fröler, 58 spelade mot Alicia Vikander i hennes långfilmsdebut ”Till det som är vackert” 2010.

– Det är helt otroligt, sagolikt och fantastiskt. Jag vill skicka en stor kram och ett stort grattis. Jag har inte sett filmen men jag vet att hon väldigt, väldigt duktig och begåvad, säger han.

Han hade inte kunnat förutspå att hon skulle få en Oscar.

– Att det skulle gå såhär tänker man ju inte, det är ju lilla Sverige. Det är ju en annan värld, säger han.

Regissören Måns Mårlind, 46, jobbade med Alicia Vikander i tv-serien ”De drabbade” 2003.

– Det låter klyschigt men det är sant, för när jag såg henne första gången såg jag direkt att hon skulle bli något extra. Integritet mystik och sensualism. Dessutom är hon sjukt kul att göra stan med. Vilken stad som helst, skriver regissören Måns Mårlind (”Känn ingen sorg”) i ett sms.

”Hårt arbetande som 10-åring”

Alicia Vikander var väldigt driven redan i unga år, säger Karin M Nilsson, 51, som var pianist på Svenska Balettskolan i Göteborg. Hon träffade Alicia Vikander dagligen i två år under balettlektionerna.

– Man visste att det skulle gå bra för henne. Hon var mycket hårt arbetande redan som 10-åring och var aldrig nöjd med något annat än perfektion redan då, säger Karin M Nilsson.

Balettlektionerna varade i flera timmar, men Alicia Vikander klagade aldrig på att det var jobbigt.

– Det är väldigt ovanligt med barn som så tidigt förstår värdet av deras egen arbetsinsats. Hon jobbade hårt och målmedvetet och har säkert gjort det sen dess. Hon var också mycket begåvad och oerhört uttrycksfull på scen.

SE OCKSÅ

Oscars | Aftonbladet TV

Publicerad:

LÄS VIDARE