Bankerna stoppar våldsam film

Av: Sara Lindström

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det är klart att det handlar om censur"

1 av 11
En zombie kan vara stötande för den stora allmänheten, menar en bankman.

Erotisk litteratur och våldsam film är inget för svenskarna. Det tycker svenska banker och betaltjänster som valt att spärra och registrera företag som säljer ”olämpliga produkter och kulturformer” på nätet.

”Censur” säger de som stoppas.

Roland Hånell har i tio år drivit skräckfilmsbutiken.se. Nu tvingas han lägga ner sin verksamhet, för att bankerna tycker att hans verksamhet distribuerar olämpliga produkter.

– Man får mail om att ”betaltjänsten är uppsagd på grund av att din verksamhet säljer olämpliga produkter”. Du får inte veta vilka produkter, varför, eller om du kan göra något åt det, säger Roland Hånell till Sveriges Radio.

Etiska policys backar upp

Bankerna och betaltjänsternas agerande grundar sig i etiska policys. De får helt enkelt inte samarbetar med olagliga verksamheter som barnpornografi eller pengatvätt.

Men i policyn finns också en klausul där man kan komma undan med att förbjuda även material som kan uppfattas som omoraliska, "stötande beteende".

– Vissa saker är inte olagliga, men ändå stötande för den stora allmänheten, och därför ska man inte hålla på med dem, säger Jan-Olof Brunila, chef för Swedbanks kortbetalningslösningar till Sveriges radio.

Enligt Sveriges Radio använder sig Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank av klausulen. Också betaltjänsterna Mastercard och visa ställer sig bakom.

– Vi rättar oss efter de internationella avtal om etik som finns i bankvärlden. Man kan kalla det moralcensur, eller så kan man kalla det för ha en moralisk kompass som man verkar efter, säger Jan-Olof Brunila, chef för Swedbank betalkortslösningar.

Genren drabbas

Ett tiotal skräck- och kultfilmer försvinner nu för gott eftersom Roland Hånells eget filmbolag var ensamma om att ge ut dem.

– Det är klart att det handlar om censur. Om man går in och styr vad en butik får ha för utbud så är det censur, det kan inte vara något annat, säger Roland Hånell.

Publicerad: