Svensk film hyllas i Berlin

Léonore Ekstrand, 68, om våldet och helnakna sexscenerna: ”Förstår hennes desperation”

Foto: Ur filmen
Léonore Ekstrand i ”Toppen av ingenting”.
FILM

BERLIN. Svenska ”Toppen av ingenting” möts av applåder och jubel.
I synnerhet Léonore Ekstrand i huvudrollen. En kvinna som dras in i Stockholms brutala bostadsmarknad.

– Ärligt talat förstår jag inte min rollfigur helt, säger Léonore Ekstrand. Men jag förstår hennes desperation och besvikelse.

Det är sällan man ser 68-åriga kvinnor skjuta kulspruta på film. Det är sällan man ser henne bygga muskler på gym, i lustfylld discodans eller i helnakna sexscener. Det är sällan man ser filmer som ”Toppen av ingenting”.

”Det är modigt att våga exponera sig så på alla sätt. Jag har inte sett något liknande sedan Ruth Gordon i ”Harold & Maude” säger en kanadensisk journalist.

”Hon är fantastisk i filmen. Jag har svårt att tro att jag får se en bättre rollprestation på festivalen”, säger engelske filmjournalisten Martyn Palmer.

Léonore Ekstrand filmdebuterade i ”Avalon” 2011 mot Johannes Brost, och blev då nominerad till Guldbagge för bästa biroll.

Hennes brorson Axel Petersén och Måns Månsson jobbade ihop på ”Avalon” och har byggt nya filmen kring henne.

– Vi ville gör något med Léonore, säger Måns Månsson. Det började som en dokumentär, men sedan blev det mer och mer fiktion.

”Hon är inte rädd”

Här är hon arvtagare till en hyresfastighet i Stockholm. Den är vanvårdad av hennes halvbror som tjänat svarta pengar på kontrakt. Hon vill sälja huset, och raggar köpare.

– Axel och Måns är briljanta regissörer, säger Léonore Ekstrand. Varje dag sa de till mig vad de väntade sig av mig, vad jag skulle göra och känna. Och så gjorde jag det. Jag är yngst av fyra syskon så jag är van att lyda.

Kameran är ofta tätt intill hennes ansikte och kropp.

– Hon är inte rädd. För någonting, säger Axel Petersén.

Filmen gjordes av ett litet team och med mycket liten budget. Ändå valdes den ut i tävlingen i en av världens tre finaste festivaler.

– Festivalchefen rindge en söndagskväll och berättade, säger Måns Månsson. Det ar helt fantastiskt för en liten film som den här.

”Toppen av ingenting” får svensk biopremiär 19 mars.

– Det är förstås häftigt att se den på stora fina biodukar som här i Berlin, säger Måns Månsson. Men jag har två barn och hinner aldrig gå på bio. Folk får gärna se den hemma, i sängen, i telefonen, i nord och syd. Vi vill att alla ska kunna se den här filmen.

Här är filmerna du inte får missa 2018 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM