Rekordhelg för Twilight

avEmily Asserbäck

Största biopremiären i år – slår Millennium

”Twilight”-hysterin är numera ett faktum.

Premiären av ”New moon” slog årets rekord i flest antal besökare på första helgen.

– Det är den bästa helgöppningen i år och den åttonde bästa filmen någonsin, säger Pia Grünler på Nordisk Film.

Taylor Lautner och Kristen Stewart kan glädja sig åt framgångarna för "New moon". Foto: Nordisk film

Att svenskarna är lika bitna på ”Twilight”-fenomenet som resten av världen går inte att förneka. I helgen såg 175 006 personer ”New moon” vilket är flest antal besökare på en premiärhelg under hela året. ”Millennium”-filmen ”Flickan som lekte med elden” kan därmed se sig besegrad.

– Vi kunde se på förhandsbokningarna att det var ett enormt tryck men resultatet är faktiskt bättre än vad vi hade vågat hoppas på. Vi är väldigt, väldigt nöjda, säger Pia Grünler på Nordisk Film.

”Enormt genomslag”

Innan ”New moon” gick upp på bio hade filmen femtonårsgräns men efter överklagan sänktes gränsen till elva år. Något som kan ha gynnat biljettförsäljningen.

– Den yngre målgruppen har kunnat se filmen från start och det har ju påverkat att den här filmen har gått så mycket bättre än vad ”Twilight” gjorde. Men sen är hela fenomenet så väldigt mycket större den här gången än vad det var för ett år sedan. Det är ett enormt genomslag, säger Pia Grünler på Nordisk Film.

Tredje största

”New moon” hade även en succéöppning i USA. Under premiärhelgen spelade filmen in runt 980 miljoner kronor vilket gör den till den tredje största premiärhelgen genom tiderna. Batmanfilmen ”The dark knight” och ”Spider-Man 3” är de två filmer som spelat in mer pengar än ”New moon” på sina öppningshelger.

Huruvida ”Twilight”-fenomenet är störst bland kvinnor eller män är svårt att säga. Men tittar man på könsfördelningen bland de amerikanska ”New moon”-besökarna i helgen så var det enligt Entertainment Weekly 80 procent kvinnor.