Storstädad men sevärd reklam för Elon Musk

”Return to space” ger inblickar – men är knappast kritisk

Publicerad 2022-04-12

”Return to space”
”Return to space”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Return to space

Regi Elizabeth Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin, med Elon Musk m fl


FILMRECENSION Oscarsvinnande Elizabeth Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin har gjort en dokumentär om Space X arbete för att skicka upp NASA-astronauter till Internationella rymdstationen.

DOKUMENTÄR Elon Musk. Miljardär. Edgelord. Rymdpionjär. Medverkande i Netflix nya "Return to space", om privata företaget Space X arbete för att från amerikansk mark skicka upp de första NASA-astronauterna till Internationella rymdstationen sedan 2011. Premiär: nästan samma datum som ett helt privat bemannat rymdskepp ansluter till stationen.

Oscarsvinnande Elizabeth Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin – nominerade nu senast för sevärda "The Rescue" – regisserar. Med "Return to space" har de gjort... en snygg reklamfilm.

Risker, med- och motgångar. Nervositet. Pratande huvuden. NASA-astronauter, barn som lämnas på marken, återinträde i atmosfären. Dramatisk musik.

En halvtimme in är det som om filmen är på väg att ändra riktning och ta upp rymden som en arena för miljardärkukmätartävling, men av den vinkeln blir det knappt en tummetott. Ändå är det här tveklöst en intressant och spännande inblick i alla turer – om än storstädad.